Доки коронавірус продовжує свою тріумфальну ходу, на всіх рівнях триває обговорення доцільності запровадження локдауну. Вчора на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив: поки що ситуація напружена, але контрольована.

«Перед запровадженням обмежень ми опираємося на один показник — здатність медичної системи надавати допомогу. Якщо подивитися, то станом на п’ятницю за загальної кількості у 55,886 тис. виділених під COVID-19 ліжок зайнято 27,887 тис. ліжок (49,9%). Ситуація напружена, але повністю контрольована. Це єдиний показник, який впливає на запровадження локдауну», — сказав він.

Раніше М. Степанов висловив думку, що жорсткі карантинні обмеження можуть звести захворюваність до нуля.

«З точки зору епідеміології, запровадження жорсткого карантину і повний розрив ланцюжка передачі хвороби, тобто зведення практично до нуля спілкування між людьми, — це найкращий спосіб для зменшення захворюваності на COVID-19, практично її можна звести до нуля», — сказав чиновник.

При цьому в ефірі одного з телеканалів міністр пообіцяв, що в разі введення повного локдауну українців попередять за 7—10 днів до нього. Очікується, що таке рішення прийматимуть уже в грудні.

А ось заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко в інтерв’ю виданню «Гордон» припустив, що українська влада може прийняти рішення про локдаун після третіх вихідних «карантину вихідного дня» (28—29 листопада).

«У нас почався різкий стрибок зростання захворюваності... Ми намагаємося збити темпи зростання, щоб стабілізувати ситуацію і за цей час збільшувати кількість ліжок, насамперед — з киснем та іншим необхідним обладнанням. Повний локдаун, який багато хто обговорює, може він бути чи не може, ми зрозуміємо після того, як пройдемо треті вихідні на «карантині вихідного дня». І прийматимемо відповідні рішення», — сказав Тимошенко.

Він також пообіцяв, що «якщо буде локдаун, ми вийдемо з цілковитою комунікацією, і вона буде заздалегідь».