Позов заявлено в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. У документі, зокрема, містяться вимоги про визнання недійсними і скасування наказів щодо зміни цільового призначення землі та надання земельних ділянок в оренду, визнання недійсними договорів оренди.

Йдеться про земельні ділянки, розташовані на полонині Боржава. Встановлено, констатує прокуратура, що упродовж грудня 2017 — липня 2018 років посадовці облуправління Держгеокадастру змінили цільове призначення 53 земельних ділянок загальною площею понад 42 гектари і вартістю 19,5 млн грн. Надалі ці землі надано в оренду для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єкта енергогенеруючого підприємства (див. «Голос України» за 30 жовтня, 20 і 24 листопада). При цьому відповідним органом державної влади не враховано той факт, що всі надані в оренду земельні ділянки розміщені у межах території Смарагдової мережі (Emerald Network), яка перебуває під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі 1979 року. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Варто додати, що вказана територія є і ареалом проживання рідкісних видів тварин та зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, що є безумовною підставою для оголошення цієї землі об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.