Як стало відомо, представники ОРДЛО (хоча вони офіційно не є суб’єктами переговорів) подали свій «план миру», який підтримала російська сторона в ТКГ.

У ньому йдеться про зміни до Конституції України, особливий статус Донбасу та проведення місцевих виборів без контролю над кордоном з боку офіційного Києва. До цього голова української делегації Леонід Кравчук запропонував на розгляд ТКГ свій покроковий план стабілізації — від демілітаризації та контролю над кордоном до виборів.

На засіданні ТКГ 25 листопада Леонід Кравчук закликав російську сторону визначитися з позицією щодо виконання домовленостей «нормандської четвірки» до кінця року. На це прохання голова делегації РФ Борис Гризлов заявив, що це буде втручанням Росії у внутрішні справи України.

Одразу після цього засідання переговорників, яке відбулося в режимі відеоконференції, спікер нашої делегації Олексій Арестович заявив, що Росія фактично визнала себе стороною конфлікту, підтримавши план, запропонований бойовиками.

«Розбір польотів» продовжився далі в медійному просторі: одні стверджували, що Мінськ зайшов у глухий кут, інші, навпаки, побачили прорив. Так, Арестович у коментарі «Апостроф ТV» дав свою особисту оцінку тому, що відбувається: росіяни прагнуть «вибити Мінські угоди і  Нормандський формат, як жанр»... За його словами, після того як Леонід Кравчук заявив рішучий протест із приводу загибелі нашого солдата від кулі російського снайпера і вимагав  втручання СММ ОБСЄ в розслідування, російська сторона на підвищених тонах почала вимагати від української делегації письмового підтвердження, що Київ виходить із Мінських угод...

Трохи інший погляд на ситуацію у представника української делегації в ТКГ Сергія Гармаша. Він вважає, що «ніхто Україні не ставив ультиматум, скоріше Україна почала говорити жорсткою мовою з Росією».

«Нині представники Росії від ОРДЛО висунули якийсь план, що до 2050 року вони хочуть одержати особливі повноваження. Але ми не беремо на обговорення документи, подані нелегітимним учасником процесу, вони не є стороною в ТКГ. Ми вимагали, щоб Росія взяла на себе відповідальність і подала цей план як план Росії. Я вважаю, що ситуація не в глухому куті. Як можна говорити про глухий кут у мирному процесі, якщо в нас 6 років до цього нічого не відбувалося, а тепер хоча б щось відбувається. Найголовніше нині, що ми змінили тактику, ми стали більш жорсткими в тому плані, що ми почали вимагати від Росії відповідальності за те, що відбувається», — сказав він в ефірі «Україна 24».

Своєю чергою голова української делегації в ефірі того само каналу заявив, що в рамках ТКГ, крім рішення про припинення вогню від 22 липня цього року, серйозних зрушень до миру нема, тому що РФ постійно намагається просувати зустрічні умови.

«Інші питання — розмінування, обмін утримуваними особами, КПВВ тощо — не вирішуються, тому що це прив’язується російською стороною до певних передумов. Однією з передумов свого часу була постанова Ради про місцеві вибори, а тепер передумова — прийняття дорожньої карти, яку підготували ОРДЛО», — пояснив Кравчук.

А доки тривають дискусії про мир на Донбасі, в ОРДЛО зайшов черговий російський «гумконвой», а у зведеннях штабу ООС з’явилися повідомлення про відновлення обстрілів українських позицій із великокаліберного озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.