"Багато років на медицину не звертали уваги, і наші районні лікарні сам на сам залишались зі своїми проблемами. Цього року медичні заклади вторинного рівня перейшли на пряме фінансування з Національної служби здоров'я. Але щоб укласти угоди на пакети послуг, потрібно, щоб були і кваліфіковані лікарі, і якісне медичне обладнання. На обладнання в районах ніколи не вистачало коштів. У березні я телефонувала головному лікарю Літинської ЦРЛ Сергію Ульяновичу. Він розповів, що для лікарні необхідно купити обладнання у відділення невідкладної допомоги та ШВЛ для немовлят. Пообіцяла, що кошти будуть з державної субвенції на соцекономрозвиток, яку мені як народному депутату вдалося залучити на округ. Обіцянку виконала. ШВЛ для дорослих у відділенні невідкладної допомоги використовують з перших днів. Апарат штучної вентиляції легень для новонароджених встановили в пологовому відділенні", - говорить Ірина Борзова.

Загалом у Літинську районну лікарню придбали:

  • апарат штучної вентиляції легень для дорослих "Бриз Alveole";
  • апарат штучної вентиляції легень для новонароджених (від 0 до 6 років) "Малятко";
  • два монітори пацієнта STAR800E ;
  • чотири кисневі концентратори "Біомед" з датчиком;
  • пульсоксиметр G1B з датчиком;
  • два пульсоксиметри ВМ1000А.

Головний лікар Сергій Кобель розповів про медзаклад і показав закуплене обладнання, за допомогою якого підтримують життєві функції важких пацієнтів. Нині на ШВЛ у відділенні невідкладної допомоги перебуває два пацієнти.

"Дякуємо нашому народному депутату. Раніше нам так не допомагали. Ми маємо штат висококваліфікованих лікарів і медперсонал. Для нас важливо мати і матеріально-технічну базу, щоб надавати пацієнтам якісні медичні послуги. Наприклад, у пологовому в нас часто виникали проблеми через відсутність апарата ШВЛ. Раніше був тільки CРАР. Якщо треба було штучну вентиляцію легень, викликати реанімаційну бригаду, а це втрата дорогоцінного часу. В екстрених випадках кожна секунда важлива", - говорить Сергій Кобель.

Ірина Борзова зазначила, що наступного року за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток також планують придбати медичне обладнання.

"У Літинську ЦРЛ плануємо купити відеобронхоскоп, відеогастроскоп, відеоцистоскоп, портативний рентген-апарат та напівавтоматичний зовнішній дефібрилятор. Це дасть змогу медзакладу розширити пакети медичних послуг для раннього виявлення передракових станів та онкологічних захворювань.

Районні лікарні потрібно підтримувати і розвивати. Адже вони найближче до людей - половина жителів Вінницької області проживають у сільській місцевості. Медицина повинна бути доступна для всіх", - повідомила Ірина Борзова.