Євромайдан продовжує вирувати своїм життям і готується до зустрічі Нового року. Люди встановлюють ялинки та прикрашають власноруч виготовленими іграшками живі сосни, які ростуть обабіч. Серед майданівців оголошено конкурс на найкращу ялинкову прикрасу. Хоча мітингувальників помітно поменшало — все-таки традиційно українці звикли зустрічати новорічно-різдвяні свята у родинному колі.

Перед Новим роком на Майдані вирішено провести ще один Чистий четвер — генеральне прибирання території. Адже у новорічну ніч, як повідомив комендант Штабу національного спротиву Михайло Блавацький (депутат із фракції «Свобода»), планується великий святковий концерт. Обіцяють цікаву розважальну програму за участю українських та зарубіжних гуртів.

Водночас у організаторів Євромайдану — нові клопоти та проблеми. Сьогодні, 25 грудня, завершується термін договору оренди з Будинком профспілок, де розташований Штаб національного спротиву і прес-центр. Один із комендантів штабу Степан Кубів (депутат із фракції «Батьківщина») повідомив журналістам, що підготував документи про продовження договору оренди: опозиціонери просять на три місяці, але сподіваються отримати дозвіл принаймні ще на місяць.

Тим часом своє перше засідання провела рада новоствореного Народного об’єднання «Майдан», яке було проголошено 22 грудня під час чергового багатотисячного Народного віче «Одна країна — один майдан». На першому засіданні обговорювали здебільшого організаційні питання. Об’єднання передбачає як членство політичних партій, громадських організацій, так і індивідуальне членство. У раді новоствореного об’єднання, до якої увійшло понад 30 осіб, почалися перші зміни та перестановки. Співголовами ради стали лідери трьох опозиційних фракцій — Віталій Кличко, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, а також ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, Юрій Луценко і Юлія Тимошенко. Схоже, їх нові регалії цілком влаштовують. Співголовою ради «Майдану» було обрано і співачку Руслану Лижичко, котра з перших днів акцій протесту активно підтримувала мітингувальників, але Руслана вже відмовилася бути співголовою ради.

У свою чергу, політологи та експерти влучно підмітили, що новостворене Народне об’єднання «Майдан» більше представляє інтереси парламентської опозиції, а не громадянського суспільства, якому приписують «головну рушійну силу» Євромайдану і в якому вбачають новий суб’єкт українського політичного процесу. Член ради «Майдану» політолог Олексій Гарань в інтерв’ю «Радіо Свобода» зазначив, що організація щойно виникла, а тому зміни в її керівних органах неминучі. Також він не вважає великою вадою новоствореного об’єднання відсутність єдиного лідера.

Політолог Володимир Фесенко вважає створення Народного об’єднання спробою трансформації Євромайдану. «Майдан треба переводити у більш довготривалі форми. Швидкого штурму влади не вийшло — доведеться готуватися до тривалої облоги, готуватися до президентських виборів і, можливо, навіть не позачергових, а, скоріш за все, чергових», — зазначив він.

Натомість самі члени ради «Майдану» запевняють, що нічого страшного наразі у її лавах не відбувається — мовляв, у процесі становлення організації неминуче у складі її керівних органів відбуватимуться зміни.

Реалії

За даними опитування дослідницького центру «Імідж-Контроль», кожен десятий учасник Майдану перебуває там практично з початку акції (понад 22 дні). Ще 20% учасників беруть участь у Євромайдані до 2—3 тижнів. 46% приєдналися до участі в акції упродовж останнього тижня і налаштовані на тривале перебування на Майдані. 90% респондентів готові стояти до кінця проведення акції і припинити акцію лише у разі виконання усіх вимог Майдану. Переважна більшість учасників Євромайдану — це приїжджі, із Західної України — 38%, Півдня-Сходу — 29%, Центру-Півночі — 26%, Донбасу та Криму — 7%, кияни — 7%.

Київ. Євромайдан.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.