У заході взяли участь представники апарату Міністерства оборони України, керівний склад Збройних Сил України, аташе з питань оборони іноземних держав та голови навчально-тренувальних місій, розгорнутих на території України.

— Насамперед хочу висловити слова вдячності нашим іноземним партнерам за надання допомоги та розширення спектру підготовки Збройних Сил України за стандартами НАТО під керівництвом іноземних інструкторів США, Великої Британії, Канади, Литовської Республіки, які діють у складі навчально-тренувальних місій «JMTG-U», «UNIFIER», «ORBITAL», «LMTM-U» та мобільних тренувальних груп НАТО, — зазначив генерал-полковник Руслан Хомчак. — Завдяки нашій спільній діяльності Збройні Сили України продовжують трансформацію, нарощують навчальні спроможності та крок за кроком опановують взаємосумісність з країнами—членами НАТО.

Під час підбиття підсумків детально проаналізовано результати навчання, визначено ключові позитивні моменти та проблемні питання, а також окреслено коло основних завдань на перспективу 2021 навчального року.

— Це навчання ми проводили, розуміючи, що органи військового управління перебувають у процесі набуття спроможностей у структурах, на які вони перейшли цього року. Тому #СКШН «Об’єднані зусилля-2020» відбувалося в процесі реформування і, вважаю, що є багато позитивного. Але є й те, що потрібно змінювати. Загалом мету стратегічного командно-штабного навчання досягнуто, — підсумував Головнокомандувач Збройних Сил України.

ДОВІДКОВО

СКШН «Об’єднані зусилля-2020» відбулося у вересні на всій території України. До навчань було залучено майже 12 тисяч чоловік та 700 одиниць озброєння і військової техніки.
Одночасно зі СКШН проводилися інші багатонаціональні навчання та заходи за участі сил і засобів країн—членів НАТО і країн-партнерів. Це українсько-американське навчання «Репід Трейдент-2020»; навчально-бойовий політ стратегічних бомбардувальників ВПС США з імітацією завдання ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та морських цілях; тренування повітряно-тактичної групи Сил спеціальних операцій Збройних Сил США в Європі з відпрацювання спільних завдань з підрозділами Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Також відбувалися планові заходи підготовки із залученням інструкторів тренувальних місій «UNIFIER», «JMTG-U», «ORBITAL», «LMTM-U».

Крім того, залучалися радники Представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, а також інструктори, військові радники та спостерігачі від Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Канади, Федеративної Республіки Німеччина, Литовської Республіки, Республіки Польща.

Одним з головних завдань навчання було продемонструвати готовність України дати відсіч російській агресії самостійно і з використанням механізмів міжнародної підтримки та здатність сил оборони держави протистояти іншим загрозам.

Стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля-2020» за своїм розмахом, складом сил та засобів і залученням іноземних партнерів стало унікальним.

Управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.

Фото управління зв’язків з громадськістю Збройних Сил України.