Активісти громадського об’єднання «Сила людей»: експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай та голова села Білої Чортківського району (наймолодший в області за віком) Володимир Шматько зустрілись із журналістами в Тернопільському прес-клубі. Обидва — активні учасники Євромайдану в Києві. За словами Олександра Солонтая, «Сила людей» організувала загін, який надавав медичну допомогу, а також стримувала радикалів, що штурмували міліцію першого грудня. І нині члени цієї громадської організації, а їх близько тисячі, виступають за те, щоб протести мали тільки мирний характер, а всі зміни здійснювались у законодавчому полі. «Дострокова зміна тих, хто нині при владі, наразі нічого не дасть, — переконаний Олександр Солонтай. — Потрібно змінювати систему влади, приймати нову редакцію Конституції, а це тривалий процес. Якщо урізати повноваження Президента, то завтра ті представники опозиції, які мітять у це крісло, самі відмовляться від нього».

На його думку, у Президента треба забрати неприродні повноваження. Він має бути гарантом Конституції, виконувати представницькі функції, здійснювати міжнародні відносини. Головні управлінські функції слід покласти на Прем’єр-міністра. Потрібна децентралізація влади, підсилення місцевого самоврядування.

— Реформи треба починати на місцях, — каже Володимир Шматько. — Не брехати, не брати хабарів — і люди повірять у зміни на краще. Основна наша сила — у місцевих радах, депутатах.

Саме серйозними відмінностями у поглядах на майбутнє України активісти «Сили людей» пояснюють те, що ця громадська організація не увійшла до народного об’єднання «Майдан».

— Ми надіслали свої пропозиції лідерам опозиції, але відповіді не дочекалися, — поділився Олександр Солонтай. — Оскільки ми не знаємо їхнього плану дій, не можемо впливати на їхні рішення, то й не хочемо нести за них відповідальності.

Гості прес-клубу визнали, що політичного досвіду у їхньої громадської організації поки що немає, але з часом він з’явиться.

Щодо майбутнього Майдану, то він навряд чи затихне, оскільки причини, які призвели до нього, не подолані. 

Головне — це корупція, якої навряд чи вдасться позбутися власними силами. Тут Євросоюз міг би допомогти, передусім з правової точки зору.

 Але перемогою Євромайдану є вже те, що Угоду про євроінтеграцію готові переглянути. Треба домагатися, щоб редагувати її з перспективою набуття Україною членства в ЄС.

Перебуваючи у Тернополі два роки тому, відомий менеджер зі світовим ім’ям Богдан Гаврилишин сказав, що зміни на краще в Україні настануть тоді, коли до влади прийдуть молоді люди. Дочекаємося?

 

Тернопільська область.