Роботи за підтримки Вільховецької об’єднаної територіальної громади Тячівського району проводить американська благодійна організація «Джерела спадщини». До речі, споруда вільховецької синагоги, кажуть в ОТГ, — одна із найдавніших не лише на Закарпатті, а і в Україні й датується приблизно 1705 роком.

За словами керуючої справами Вільховецької громади Емілії Кричфалушій, торік на початку літа Вільхівці відвідали представники єврейських громад із різних країн. Тоді проводили наукову конференцію, присвячену темі Голокосту. Згодом нащадки євреїв — вихідців з Вільхівців звернулися до голови ОТГ Михайла Цірика. Просили розглянути можливість повернення синагоги, її реставрації та створення там музею. Жителі села дали згоду. Тим паче, що будівля тривалий час перебувала в аварійному стані.

Адвокатка, співзасновниця компанії «Тимофій» (США) та член ради правління благодійної організації «Джерела спадщини» Марія Хорун зазначила, що збереження старовинних релігійних споруд, кладовищ та поселень — їхня першочергова мета.

Ця будівля є не лише унікальною часткою культурної спадщини села, а й свідком багатьох історичних подій. Від моменту її спорудження Вільхівці перебували під впливом багатьох країн і політичних режимів. І хоча синагога була в аварійному стані, проте її стіни міцні. А ще зберігся унікальний старовинний юдейський розпис з гілками оливкового дерева та зіркою Давида. На території села Вільхівці немає єврейської релігійної громади, тож синагога стане музеєм.

Майстри працюють активно. Зважаючи на погоду, спершу перекрили дах площею майже триста квадратних метрів. Далі — приступлять до внутрішніх робіт. І запевняють, що оновлення будівлі відбуватиметься із оптимальним збереженням її унікального стилю та історичних особливостей.

Ужгород.