Це дозволить Скоп’є одержати «добро» від Софії на початок переговорів про вступ до ЄС. Прем'єр-міністр Зоран Заєв заявив, що готовий вислухати будь-які умови болгарської сторони, і назвав відносини з нею «дружніми й добросусідськими». Однак зазначив: у переговорах є «червона лінія», яку не перетинатиме -- це компроміс із македонською мовою та ідентичністю. 

В опозиційній партії ВМРО-ДПМНЄ вважають зізнання прем'єра в «дружніх відносинах» з Болгарією зрадою. Минулої суботи лідер цієї партії Християн Міцкоскі навіть виступив з публічною сенсаційною заявою. «У мене є достовірна інформація, що цими вихідними Македонія буде розбита на окремі шматки в Софії, де на стіл переговорів буде покладено нашу ідентичність… Від завтрашнього дня ми почнемо протестні дії проти людей, які готові зрадити нашу віру, націю, зняти з нас шкіру. Вони давно продали наші гени дияволу…» 

У понеділок політики із правлячої партії СДСМ вимагали, щоб  Міцкоскі вийшов до народу й пояснив: чиї іноземні інтереси обслуговує і з ким співпрацює. «Вихідні минули, а країна залишилася цілою. Міцкоскі має відповісти, від кого отримав таку інформацію ы чому не повідомив про неї  компетентні органи країни». Вони обвинуватили ВМРО-ДПМНЄ і її лідера в тому, що ті поширюють неправдиву інформацію, підбурюють людей до конфлікту й ворожнечі. А в підсумку працюють проти інтересів своєї країни, яка прагне хороших відносин із сусідами й вступу до ЄС. 

У відповідь зі стану опозиції надійшла нова ультимативна погроза. Якщо до закінчення понеділка прем'єр-міністр Зоран Заєв не скаже публічно, про що таємно домовляється з Болгарією, то у вівторок на заклик ВМРО-ДПМНЄ буде заблоковано будівлі уряду й міністерства закордонних справ. І знову обвинуватили прем'єра, що він під диктовку Софії «ретушує історію» країни й відмовляється від перемог македонців в антифашистській боротьбі, натякаючи на те, що в роки Другої світової війни Болгарія була союзницею фашистської Німеччини. 

Повідомлень про те, чи виконує свою погрозу опозиція зі Скоп’є, поки що не надходило. Як і зізнань її лідера, від кого він отримує інформацію провокаційного характеру.