Політична сила оскаржила це рішення в Окружному адміністративному суді Києва.

За повідомленням руху «Чесно», під час аналізу звіту партії «Батьківщина» за перший квартал 2020 року НАЗК виявило низку порушень. Зокрема, йдеться про відсутність звіту міської організації партії міста Українка, відсутність відомостей про наявність фінансових зобов’язань перед ТОВ «Фінейт» на 45 тисяч гривень, підписання видаткових накладних про прийом спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур та плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном і не могли вчиняти юридичні дії з прийому спонсорських внесків, договори з низкою компаній на загальну суму понад 14 мільйонів гривень були датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки.

Згідно із Законом «Про політичні партії в Україні» та Положенням про аналіз звіту політичної партії, в разі оформлення звіту із грубим порушенням чи при виявленні недостовірних відомостей (від 20 розмірів мінімальної зарплати) у звітності партій, НАЗК може прийняти рішення про зупинення державного фінансування. Виплата державних коштів може бути поновлена після усунення партією причин, які зумовили зупинення цього фінансування.

Прес-служба Окружного адміністративного суду Києва повідомила, що канцелярією ОАСК зареєстровано позов політичної партії «Батьківщина» до Нацагентства із питань запобігання корупції, в якому позивач просить суд визнати протиправними дії працівників НАЗК при складенні Висновку про результати аналізу звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, визнати неправомірними окремі його пункти та скасувати наказ про зупинення держфінансування партії.

Заступник голови партії «Батьківщина», народний депутат Сергій Власенко, (на знімку) коментуючи це рішення НАЗК, висловив жаль, що під час перевірки партії, яка має найрозгалуженішу в країні структуру, НАЗК продемонструвало формальний підхід та небажання вивчити історію питання. «У нас є достатньо доказів і підстав вважати, що цей висновок НАЗК просто помилковий. Це історія десятирічної давності. У 2010 році Янукович створив клони обласних організацій на Львівщині та Київщині із метою недопущення «Батьківщини» до місцевих виборів. Сьогодні нам закидають, що один із фейкових осередків — у селищі Українка — не платив внески. Але наша партія не має до нього жодного стосунку. Ми про це неодноразово писали, подавали заяви, але, на жаль, цю організацію не виключили з реєстру», — зауважив він.

Відтак С. Власенко висловив сподівання, що за результатом судового розгляду партія доведе свою правоту.