Нова система екологічного моніторингу запрацювала в Донецьку. Пост контролю розташований у центрі міста, неподалік металургійного заводу. Обладнання дає змогу автоматично контролювати наявність в атмосферному повітрі забруднюючих речовин — діоксину сірки, оксиду вуглецю, діоксиду азоту. Стежити за станом довкілля можна через сайт обласної держадміністрації.

Професор Донецького національного технічного університету Геннадій Авєрін продемонстрував роботу системи журналістам і звернув увагу на те, що в центрі міста вранці вміст вуглекислого газу в атмосфері виявився вдвічі нижчим, ніж у середині дня.

— Під час розробки проекту було проаналізовано кращі практики України і закордону. Спільно працювали досвідчені українські і європейські експерти в галузі екомоніторингу. Кожна команда презентувала своє бачення проекту. В результаті обрано оптимальний варіант можливої конфігурації і комплектації необхідної системи автоматизованого моніторингу, — розповів професор.

Початковий етап реалізації проекту став бюджету в 180 тисяч гривень. Поки що датчики контролю встановлено в одному місці обласного центру. Згодом планується оснастити такими засобами найбільш екологічно навантажені міста. За словами вченого, в Україні ще не реалізовувався такий масштабний проект, коли моніторинг атмосфери здійснюється одразу в усій області. Надалі цю систему може бути інтегровано до національної та європейської систем.

На думку голови обласної державної адміністрації Андрія Шишацького, важливо не лише відстежувати ситуацію, а й своєчасно реагувати на перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин. Для цього потрібно надати Державній екологічній інспекції право оперативно реагувати на сигнали датчиків.

Донецька область.