Згідно з даними моніторингу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 зафіксована в Києві (1 735), Одеській
(1 147) і Київській (975) областях.

Головна тема дня — коли вводити локдаун? Це питання нині обговорюють і в уряді, і в суспільстві. При цьому майже всі визнають його невідворотність, орієнтуючись на статистику зростання захворюваності і стан медичної системи, якій вже катастрофічно не вистачає кисню (у прямому й переносному значенні). Паралельно тривають дискусії щодо фінансування охорони здоров’я в контексті проекту держбюджету на наступний рік. І тут мало втішного. Як повідомив на брифінгу голова МОЗ Максим Степанов, замість 296 млрд грн (бюджетний запит профільного відомства) на медицину передбачено виділити 159 млрд. Зокрема, у проекті бюджету на вакцинацію від коронавірусу передбачено 2,6 млрд грн, а міністерство пропонувало закласти на цю мету 15,1 млрд грн.

А програма медичних гарантій (перелік медпослуг, які держава гарантує пацієнтам) за розрахунками МОЗ потребує 225 млрд грн. Ця сума дасть змогу підвищити зарплату працівникам сфери охорони здоров’я, забезпечити лікарні ліками та установити реальні тарифи за надання медичної допомоги. Зокрема, передбачалося, що зарплата лікарів з наступного року буде щонайменше 23 тис. грн, середнього медперсоналу — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн. Але цей запит ще має розглянути Міністерство фінансів.

Раніше Нацслужба здоров’я відзначала, що на лікування «коронавірусних» пацієнтів на наступний рік передбачено лише 14,5 мільярда. У НСЗУ зазначили, що з урахуванням динаміки захворюваності і зростання навантаження на систему вже у  другому кварталі доведеться в 10 разів зменшити витрати на лікування «ковідних» хворих.

Як зізнався на брифінгу Максим Степанов, під час відвідувань лікарень йому «просто набридло дивитися на тумбочку, на якій стоять ліки людини, які вона принесла з собою... тому що їй дали список, яких ліків немає й що треба докупити»... За словами Степанова, люди іноді просто не йдуть на обстеження, тому що бояться отримати діагноз і чек за лікування.

Тим часом Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що в наступному році в Україні не планується створення окремого фонду для боротьби з COVID-19.