На знімку: Маккай, штат Квінсленд. Щоб скористатися послугами громадської бібліотеки, читачам доводиться біля входу чекати своєї черги, адже максимальна кількість відвідувачів — 20, час перебування — одна година.

Станом на перше грудня в Австралії зафіксовано 27912 випадків COVID-19, із них 908 — летальні. Зараз число нових заражень залишається стабільно низьким — за останню добу виявлено 11 за-хворілих. Тож які дії дозволили громадянам Зеленого континенту пережити пандемію і з полегшенням зітхнути?

Масштабне тестування. Перші чотири випадки було зафіксовано 25 січня. Відтоді у країні з двадцятишестимільйонним населенням проведено понад десять мільйонів тестів.

Швидкі й рішучі заходи. 20 березня, менш ніж через два місяці після перших випадків зараження, Австралія закрила зовнішні кордони. З 21 березня набувають чинності правила соціального дистанціювання, тимчасово закриваються ресторани, театри, храми (для вірян — 52% австралійців є християнами — проводиться теле- і радіотрансляція церковних служб), школи переходять на дистанційне навчання. Запроваджують жорсткі обмеження на зібрання: до десяти осіб у випадку похорону, до п’яти — на весілля, приймати вдома можна не більше двох гостей. За порушення — великі штрафи, що виміряються тисячами доларів для фізичних осіб і десятками тисяч — для юридичних. Заходів вживають не тільки на загальнодержавному рівні, а й на регіональних: закриття кордонів штатів, запровадження локальних обмежень.

Чесна й корисна інформація. З «коронавірусними» правилами, викладеними в доступній формі (з інфографікою), можна ознайомитися на урядових сайтах. У центральних кварталах, парках і громадських вбиральнях з’являються листівки, що закликають до дотримання дистанції і правильного миття рук. Мета новинних передач — не залякування, а інформування населення. Сюжети присвячено не тільки проблемі коронавірусу, а й суміжним питанням: як організувати вдома сімейне дозвілля і дистанційне навчання, як не допустити спалахів побутового насильства й загострення психічних розладів, як підприємцю зберегти свій бізнес, як фермеру знайти сезонних робітників для збирання врожаю, як мандрівнику подовжити візу у зв’язку зі скасуванням авіарейсів.

Турбота про вразливі категорії населення. У магазинах вводиться «година пенсіонера» для того, щоб допомогти особам похилого віку уникнути непотрібних контактів. Спільноти людей похилого віку й корінних австралійців закриваються для відвідувачів.

Обережний і поетапний вихід із карантину. Скасування правил відбувається в кілька стадій: наприклад, до магазину пускають певне число клієнтів (одна людина на чотири квадратні метри), а тривалість перебування  у бібліотеці обмежується годиною. Якщо протягом кількох тижнів роботи в такому режимі не фіксується підвищення кількості захворілих, уряд переходить до наступної стадії.

Зараз Австралія поступово повертається до нормального життя: приймають відвідувачів ресторани, музеї і навіть Сіднейська опера. Подорожі країною можливі практично без обмежень, обговорюється відновлення міжнародних поїздок.
В Україні епідемія виявила фундаментальні недоліки не тільки системи охорони здоров’я, а й економіки, й усього суспільства. За кілька місяців провести докорінні реформи неможливо. Проте кожен з нас може замислитися над питанням: «Як я можу захистити себе й своїх рідних, друзів, колег?» І відповісти на нього своїми діями.

До речі

Велика Британія готова розпочати вакцинування від COVID-19 препаратом Pfizer/BioNTech уже на початку наступного тижня. Про це в Твіттері повідомив міністр охорони здоров’я країни Метт Хенкок. Замовлених 40 млн доз достатньо, щоб вакцинувати 20 млн осіб (по дві ін’єкції кожній). Раніше британський медичний регулятор MHRA запевнив, що вакцина Pfizer/BioNTech забезпечує 95% захисту від COVID-19.

Австралія.

Фото автора.