На цьому під час брифінгу наголосив народний депутат Сергій Соболєв, фракція «Батьківщина».

«Ключове питання, яке нині турбує не лише фракцію «Батьківщина», а й усіх громадян, які стежать за роботою Верховної Ради, — це з якою законодавчою ініціативою вийде парламент щодо кримінальної відповідальності за недекларування можновладцями своїх доходів. Позиція нашої фракції абсолютно чітка: цей законодавчий акт має набути чинності до 1 січня, щоб у новому році всі, хто зобов’язаний декларувати доходи, робили це. Будь-які подальші зволікання фактично зривають початок декларування за 2020 рік», — заявив С. Соболєв.

Друге питання — бюджет. Народний депутат нагадав, що нині під стінами парламенту стоять вчителі. «Навіть у цьому бюджеті з освіти забрали 4 млрд грн. Вдумайтесь: не додали, а забрали! Це означає, що не буде виконано жодну законодавчу ініціативу щодо підняття зарплат працівникам освіти. Фактично освіта фінансується за залишковим принципом, але нашу фракцію це не влаштовує», — сказав парламентарій, додавши, що їхня політична сила наполягатиме на додатковому фінансуванні, щоб працівники освітянської сфери отримали зарплату у повному обсязі.

Крім того, С. Соболєв назвав «урядовим провалом» ситуацію з фінансовим забезпеченням медпрацівників. Саме ці дві позиції, які стосуються вчительських зарплат та зарплат представників охорони здоров’я, за його словами, будуть ключовими для «Батьківщини» під час розгляду бюджету у другому читанні.

Непокоїть парламентаріїв і фінансування української армії. «Закладені у проекті держбюджету кошти, якщо врахувати рівень інфляції, навіть менші, ніж у попередньому році», — зауважив він, наголосивши, що це питання також порушуватиметься під час розгляду проекту кошторису.

Вл. інф.