Юні пацієнти, які проходять тривале й складне лікування у Дніпропетровській обласній дитячій клінічній лікарні, тепер зможуть навчатися в затишній атмосфері. Для них створили першу в області «Школу Супергероїв» із сучасним дизайном, новітнім обладнанням і професійними педагогами. Як розповіли «Голосу України» в ОДА, подібні школи діють у кількох лікарнях Київської, Херсонської та Житомирської областей. У Дніпрі за обласний кошт приміщення для навчання відремонтували й обладнали всім необхідним: встановили дві індивідуальні парти, магнітно-маркерну стіну й мультимедійну дошку, отримали планшети для учнів.

Учителька школи № 83 Наталя Горожій зазначила, що їхній навчальний заклад уклав договір з лікарнею на надання освітніх послуг. «Якщо батьки дітей, які проходять тут тривале лікування, хочуть, щоб вони навчалися на базі медзакладу, вони пишуть відповідну заяву, — уточнює вона. — Лікарі мають дати дозвіл на це, враховуючи стан здоров’я дитини. Після цього ми проводимо уроки — відповідно до шкільної програми й календарного планування».

Генеральний директор лікарні Олексій Власов наголосив, що в онкологічних й онкогематологічних відділеннях маленькі пацієнти можуть проводити до півроку. У середньому за рік довготривале лікування в медзакладі проходять до п’ятдесяти дітей шкільного віку.

«Раніше діти з онкологічними й хронічними захворюваннями були змушені переривати навчальний процес. Тепер, завдяки появі такої школи, вони зможуть навчатися в лікарні. Тому для нас це дуже важливий проект. На кожному уроці буде не більш як два учні, щоб не наражати на зайву небезпеку ослаблений дитячий організм», — каже він.

Мама одного з перших учнів «Школи Супергероїв» Назара Черняєва Інна розповіла, що протокол лікування сина розрахований орієнтовно на 9—12 місяців. «Щоб за цей рік дитина не випала з навчального процесу, потрібний саме такий клас. Тим паче у шкільному віці для дітей особливо важливі друзі, спілкування. Після першого уроку тут уже побачила, що в Назара навіть настрій покращився, бо йому цікаво», — зізнається вона.

Подібні школи планують створити також у Дніпропетровській обласній клінічній лікарні «Фтизіатрія» і Криворізькому протитуберкульозному диспансері.

Дніпропетровська область.