Це планова зміна такого важливого соціального показника, оскільки вона була визначена ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік».

Отже, з 1 грудня загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць становить 2 189 грн. На що це впливатиме? Насамперед на пенсії та інші соціальні виплати. З 1 грудня розмір пенсії за віком не може становити менш як 1 769 грн. Максимальна ж пенсія буде виплачуватися в межах 17 690 грн. Автоматично зросте і надбавка за стаж для тих, хто має його більш як 35 (чоловіки) та 30 років (жінки) — на 1% від розміру мінімальної пенсії (17,69 грн) за кожен додатковий рік стажу.

Збільшення розміру прожиткового мінімуму змінює також і розмір виплат аліментів. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, мінімальний гарантований розмір аліментів тепер становить:

для дітей до 6 років — 960,5 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років — 1 197,5 грн.

Зазначені вище суми враховуються лише тоді, коли із зарплати потрібно утримувати аліменти не у розмірі конкретної грошової суми (від певного відсотка заробітку), а в прив’язці до прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Нагадаю, що всі перерахунки (пенсій, інших соціальних виплат) здійснюються автоматично та не потребують окремих звернень до органів соціального захисту чи державної виконавчої служби.

До побачення, вихідний карантине!

Цього тижня припинив своє існування так званий карантин вихідного дня. 2 грудня Кабінет Міністрів України не продовжив карантин у такій формі. Тепер «і у вихідні, і в будні діятимуть карантинні обмеження помаранчевої зони на території всієї країни», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Хоч урядовці, схоже, більше для збереження обличчя, і відзначали позитивну роль карантину вихідного дня, та скоріш за все бажаного ефекту він не мав. До того ж його не було прийнято ні підприємцями, ні пересічними громадянами. А щодо введення загальнодержавного локдауну цього тижня уряд не визначився. Нагадаємо, що про посилення карантинних обмежень уряд має повідомити не менш як за сім календарних днів до їх запровадження. Тож чекаємо.

До банку — з цифровим паспортом

З цього вівторка з’явилася можливість здійснювати касові банківські операції з наданням цифрового паспорта, який є в державному електронному додатку «Дія». Рішенням Національного банку України з 1 грудня всі банки зобов’язали приймати цифрові паспорти (внутрішній чи закордонний) для ідентифікації особи — клієнта банку. Як у нас повелося, дехто в банках про це ще не чув, дехто ще не знає, як це робити, у когось ще не має інструкцій. Тож скористатися цією новинкою поки що зможуть не всі. Проте сподіваюся, що прогрес проб’є собі дорогу в бюрократичному банківському лісі.

Ще одна стратегія

У Міжнародний день людей з інвалідністю (3 грудня) глава держави підписав указ про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні.

Згідно з документом уряд спільно з низкою держорганів та органів місцевого самоврядування, громадських активістів, учених, експертів до квітня наступного року має розробити та затвердити Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору на основі найкращого світового досвіду.