Для погашення заборгованості перед шахтарями, яка виникла ще з вересня, парламент ухвалив у другому читанні законопроект № 4119, який надає можливість забезпечити погашення боргів із зарплати гірникам в розмірі 1,4 млрд грн до кінця року. Однак у деяких місцевих казначействах процеси щодо виплат заморожено. Тобто, борг перед шахтарями погасять, але питання — коли?

Чому склалася така ситуація та як активізувати цей процес, обговорили народні депутати з групи «Довіра» Олександр Сухов та Сергій Вельможний під час зустрічі з першим заступником міністра енергетики Ольгою Буславець.

Народні депутати нагадали, що вищезгаданий закон, яким передбачається виділення коштів із прибутків НАК «Нафтогаз» на виплату заборгованості з заробітних плат вугільним підприємствам, було підписано Президентом 26 листопада. Кошти в розмірі 1 мільярд 400 мільйонів гривень повинні були якомога швидше надійти на місця для виплати шахтарям.

«Проте шахтарі Луганщини не побачили жодної копійки з цих коштів, адже вони «застрягли» в Луганському обласному казначействі. Місцева влада замість того, щоб вирішувати величезну проблему, котра тягнеться з року в рік, спеціально затягує процес виплати заробітних плат», —йдеться у повідомленні, поширеному прес-службою групи у Фейсбуці.

«Дуже прикро, що керівництво області замість вирішення проблем жителів займається політиканством і відвертим шантажем. Наша команда вимагає від казначейства Луганської області якомога швидше направити кошти на виплату заборгованості шахтарям, адже це питання є першочерговим для мешканців області», — наголосили народні депутати.