З полів вивезено весь викопаний буряк. Однак надто втішним цьогорічний урожай не назвеш. Загалом солодкі корені вирощували на 23 тисячах гектарів. Останні три роки спостерігається постійне зменшення посівів цієї культури. Як наслідок — за цей час бурякові лани скоротились на сім тисяч гектарів.

Не потішила і врожайність цукристих. Замість минулорічних 510—515 центнерів з гектара тепер у середньому отримали по 440 центнерів. Щоправда, в окремих господарствах прозвітували про те, що зібрали по 500 і навіть 600 центнерів з гектара. Але такі врожаї стали винятком, а не правилом цієї осені.

Через менші обсяги сировини нижчі результати і у цукроварів. На початку сезону очікувалось, що чотири цукрові заводи, які працюють на території області, можуть отримати до 117 тисяч тонн цукру. Але завершили свою роботу вони зі скромнішими показниками. Наразі йдеться про приблизно 105 тисяч тонн готової продукції.

Та дефіцит цукру нам не загрожує. Однак на цінах такі результати роботи можуть позначитись. На початку сезону цукроваріння покупці вже спостерігали несподіваний стрибок вартості солодких кристалів, коли ціна в деяких торговельних мережах сягала до 25 гривень за кілограм. Потім ситуація стабілізувалась, і ціни поповзли вниз. Наразі вони зупинилися на позначках у 19—20 гривень за кілограм. Але важко сказати, чи надовго. Цілком імовірно, що цукровари компенсуватимуть свої втрати саме за рахунок зростання ціни.

Хмельницька область.