«Якщо є гроші на «Велике будівництво», на підвищення витрат на державні органи влади на 12—40%, як вказано у проекті державного бюджету на 2021 рік, то чому немає коштів на це? Боротьба з коронавірусом та допомога потребуючим мали стати повним пріоритетом влади...» — пояснив економіст.

А тим часом Мінекономіки, оцінивши глибину падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України, хоч і не б’є на сполох, а як би це більш коректно сказати — дещо стурбоване фінансово-економічним станом держави, мовляв, реальний ВВП України в січні-жовтні 2020-го скоротився на 5,2%. Це трохи менше, ніж падіння на 5,5% за перші дев’ять місяців року.

Про це — в огляді департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки, який констатує, що за підсумками січня-жовтня скорочення зведеного індексу виробництва товарів і послуг за основними видами економічної діяльності сповільнилося і становило 6,0% проти 6,2% за 9 місяців цього року.

«Відповідно зменшення обсягів ВВП Мінекономіки орієнтовно оцінює на рівні 5,2%», — йдеться в документі.

А тут ще й споживча інфляція у річному вимірі протягом листопада зросла до 3,8%. У жовтні цей показник становив 2,6%, кажуть експерти.

На цьому тлі продукти та безалкогольні напої подорожчали на 1,4%. Найбільше зросли ціни на овочі, цукор, яйця та соняшникову олію — на 9,4—6,3%. Водночас на 5,1% подешевшали фрукти.

Ціни на крупи, сало, хліб, молоко та молочні продукти, масло зросли на 2,5—1,1%. Утім, стала дешевшою свинина — на 1,1%.

Алкоголь та тютюнові вироби стали коштувати на 0,8% більше.

Як сумно, але виробництво падає, дохідна частина зменшується, ФОПи, ті самі чекають на допомогу від держави... Аж чується голос: «...План Б є завжди!..»

Виявляється, уряд має варіанти виходу з ситуації, якщо надання траншів МВФ затягнеться. До того ж Україна, виявляється, має альтернативні джерела залучення коштів. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю глянцевому журналу.

«...План Б є завжди. Ми розраховуємо на оприлюднення дати приїзду місії фонду вже в цьому році. Поточна ситуація, в принципі, дозволяє пережити паузу...» — сказав прем’єр.

Виходить, єдина надія — на МВФ?

Підсумовував Віктор БОНДАР.