На знімку: учасники зібрання біля пам’ятника «Щедрику» у селі Марківка, де похований композитор.

У залі обласної філармонії, що носить ім’я автора упізнаваного у світі «Щедрика», зазвучала знайома з дитинства мелодія, полинули слова «Щедрик-щедрик, щедрівочка...». Так розпочалося мистецьке зібрання тих, хто свій науковий і творчий шлях присвятив вивченню, популяризації та збереженню культурної спадщини нашого талановитого земляка. Незважаючи на карантинні заходи, учасники прибули з різних міст країни.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов вручив дипломи лауреатів цьогорічної Всеукраїнської премії імені Миколи Леонтовича. Ними стали молодий львівський композитор Остап Мануляк, академічний хор В’ячеслава Палкіна з Харківської обласної філармонії, а також хор Вінницького коледжу мистецтв імені Леонтовича. Переможці отримали по 20 тисяч гривень. Премію заснувала обласна влада Вінниччини три роки тому.

На Вінниччині розроблено і затверджено логотип «Щедрика» українською й англійською мовами. Прокладено туристичний маршрут «Шляхами Леонтовича». До нього входять усі 11 населених пунктів краю, в яких свого часу проживав і працював композитор. Створена лінія сувенірної продукції з логотипом «Щедрика». Про все це присутні дізналися від керівника обласного управління культури Ольги Дернової.

Наступного дня, 12 грудня, гості побували у селі Марківка Теплицького району, поклали квіти до могили Леонтовича, ознайомилися з експозицією музею його імені. Звідти їх шлях проліг до Тульчина. У цьому місті у 1920-му Леонтович створив капелу при тодішньому жіночому єпархіальному училищі. Цей колектив дотепер продовжує традиції хорового співу, закладені його засновником. У різні роки капелою керували знані митці — Родіон Скалецький, Микола Покровський, Мечислав Цинар, Віра Голюк, Антоній Крейчі, Володимир Шкуратовський. Понад 30 років капела виступає під орудою популяризаторки творчості Леонтовича заслуженої працівниці культури України Любові Грушко.

Гостей приємно вразив створений у місті квартал Леонтовича, де представлено стилізовані музичні інструменти, з муралами на будинках. У квартирі-музеї, в якій проживав композитор, залишили відгуки про враження від перебування на землі, де творив композитор. До речі, музей відремонтовано, окремі стенди інтерактивні.

Фото з сайту Тульчинської ОТГ.