Оскільки Тячівська районна рада і районні заклади можуть залишитися без фінансування, то, поки не пізно, народний депутат України Василь Петьовка звернувся до керівника уряду України Дениса Шмигаля і пропонує конкретні варіанти вирішення питання.

У зверненні сказано, що місцевими виборами 25 жовтня в Україні практично завершилася адміністративна реформа, внаслідок якої на території Тячівського району утворено десять об’єднаних територіальних громад.

Законом України № 3651-Д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», а також відповідних змін до Бюджетного кодексу України, передбачено передачу комунального майна і установ району спільного користування у власність територіальних громад, на території яких ці установи розміщені.

У той же час проектом закону про Державний бюджет на 2021 рік передбачається зарахування до держказни акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) та акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), які в поточному році надходили до загального фонду місцевих бюджетів, а також звільнення ПАТ «Укрзалізниця» від сплати земельного податку, що сплачувався до бюджету ради базового рівня. Відмінена й норма, яка передбачає сплату до спеціального фонду органу місцевого самоврядування внеску за пайову участь забудовника. Тобто передбачається скорочення доходів місцевих бюджетів. До того ж незрозуміло, за рахунок чого територіальні громади мають утримувати установи, які зараз вважаються районними і утримуються з районного бюджету.

Для прикладу: у Тячівській територіальній громаді ці зміни, а також норма, яка передбачає реверсне вилучення з бюджету громади п’ять млн грн, призведуть до зменшення надходжень до бюджету громади в сумі 26 млн грн, що становить 25 % від річної суми надходжень громади.

Водночас передбачувана законом передача майна і установ, розміщених на території громади, які надавали послуги громадянам усього району, потребує фінансового ресурсу в сумі майже 130 млн грн на їхнє утримання згідно з розрахунками надавачів послуг (установ).

Бюджет Тячівської громади на 2021 рік за розрахунками становить 90—95 млн грн, 90 % якого буде направлено на покриття захищених статей видатків. І це проблема не тільки Тячева, а й проблема всіх територіальних громад, на території яких розташовані установи, що зараз утримуються з районного бюджету. Відсутність фінансування може призвести до закриття цих установ, а це територіальні центри надання соціальної допомоги, школи-інтернати, ліцеї, спортивні школи. За відсутності джерел доходу у районному бюджеті на 2021 рік не буде можливості розпочати роботу новообраної Тячівської районної ради і, відповідно, не буде кому організувати та виконати процес передачі майна комунальної власності, оскільки на утримання апарату райради потрібно виділити мінімум 8 млн грн, яких в районному бюджеті немає.

Далі у своєму зверненні Василь Петьовка пропонує Прем’єр-міністру України варіанти вирішення зазначених вище проблем. Зокрема, передбачити перехідний період не менше шести місяців для реалізації норм закону щодо організації функціонування установ, які надають послуги громадянам. Частину установ було б можливо передати у власність і на фінансування обласного бюджету. Також необхідно в державному бюджеті передбачити кошти для територіальних громад на утримання зазначених установ і кошти на функціонування районних рад.

Тячів, Закарпатська область.

Фото: transkarpatia.net