На знімках: родинні династії батьків-вихователів з Лисичанська.

Відбувається й подальше влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в родини громадян України.

Нині у Луганській області функціонують 25 ДБСТ (чотири створено цьогоріч) та 79 прийомних сімей (на сім більше, ніж минулого року), в яких виховуються 312 дітей. 33 із них влаштовані на виховання впродовж 2020-го.

Як поінформували у прес-службі Луганської облдержадміністрації, особливо вагомі здобутки впровадження сімейних форм виховання є в Лисичанську. У місті створено два дитбудинки сімейного типу та одну прийомну сім’ю, де нині виховуються дев’ятеро дітей.

З’явилися в Лисичанську й дві династії батьків-вихователів. Їх засновники, які присвятили своє життя вихованню юних громадян, надихають на цю справу й своїх дітей. Обидві родини в різні часи створили ДБСТ та вже впродовж багатьох років виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А нещодавно їхні дорослі діти також узяли на виховання дітей, які з різних причин не мають змоги зростати з рідними батьками, та організували ДБСТ і прийомні сім’ї.

Родина ЗАКІРОВИХ — переселенці з міста Кадіївки. Ще 2005 року вони прийняли на виховання у свою сім’ю першу дівчинку з інтернату. У листопаді 2011-го Закірови створили прийомну сім’ю та взяли на виховання ще трьох дітей. І вже в Лисичанську 1 серпня 2015 року Ренат та Вероніка Закірови організували ДБСТ. Нині подружжя виховує 10 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Згодом справу батьків підтримали їхні діти. Донька Юлія Голдан із своїм чоловіком Сергієм придбали будинок та в лютому 2018 року створили дитбудинок сімейного типу. Син Рустам Закіров із дружиною Юлією в жовтні 2020-го теж стали батьками-вихователями. Нині в обох родинах виховуються 12 дітей!

Ще одну династію, в якої уже є багаторічний досвід виховання дітей-сиріт, започаткувала родина КОВРІЖЕНКО. Василь та Людмила Ковріженки опікуються дітьми-сиротами з липня 2012 року. Вони стали прикладом для двох своїх доньок.

Марина Понедільченко та Юлія Білецька разом зі своїми чоловіками Євгеном та Віктором продовжили традицію. Одна з цих родин нещодавно створила власну прийомну сім’ю, інша — ДБСТ.

На сьогодні у трьох родинах виховуються 25 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Обидві родини пишаються своїми сімейними династіями та переконані: справу виховання чужих дітей вибирають за покликом серця та з щирої любові до них.

Фото прес-служби Луганської ОДА.