Уряд вніс до проекту закону про бюджет, який уже затверджено парламентом, рекордну суму в графу оборони й утримання армії - 2,5 мільярда євро. Як зазначають грецькі ЗМІ, це вп'ятеро більше, ніж було витрачено на ці цілі в році, що закінчується.

Таким чином, Греція виходить на третє місце в НАТО після США й Болгарії, за витратами на оборону відносно ВВП.

Але багато хто з греків засумнівався: а чи варто відразу після виходу з економічної кризи й в умовах пандемії, коли на усунення її наслідків для економіки й громадян ідуть значні кошти, витрачати стільки на купівлю нових літаків і фрегатів?

Деякі грецькі політики вважали, що парламент не схвалить таке збільшення витрат на оборону. Але оглядачі, близькі до парламентських кіл, стверджували, що партія Кіріакоса Міцотакіса добре підготувала ґрунт для успішного голосування з бюджету й провела підготовчу пропагандистську роботу. Серед аргументів не тільки придбання Туреччиною ЗРК ІЗ-400, а і її нескінченні військові маневри в Східному Середземномор'ї і біля берегів Кіпру, які тримають у напрузі не тільки Грецію, а й інші країни регіону. До того ж у Кіріакоса Міцотакіса в парламенті достатня більшість для затвердження подібної пропозиції. Прихильники прем'єра згодні з його думкою, що для підтримання обороноспроможності армії країні необхідно закупити 18 нових винищувачів, чотири бойові кораблі, нову сучасну стрілецьку зброю, боєприпаси. А також підвищити грошову винагороду тим, хто служить у її лавах.

Так воно й сталося - після п'ятиденних напружених дебатів з проекту бюджету у вівторок ввечері це питання було винесено на голосування. Газета «Катімеріні» в середу повідомила, що за прийняття бюджету проголосували 158 депутатів, проти - 142.