А от у Херсонському державному університеті впевнені, що така економія стане болісним ударом для дітей та молоді, яку позбавляють можливості здобувати знання й інтелектуально розвиватися. І в недалекій перспективі це призведе до відчутних втрат людського капіталу — освічених та грамотних спеціалістів. Тому в ХДУ не тільки не скорочують власну наукову бібліотеку, а й вкладають зароблені кошти у її модернізацію відповідно до світових стандартів. Днями тут урочисто відкрили особливий зал-трансформер, завдяки якому бібліотека перетворилася на універсальний заклад для спільної роботи над різноманітними проектами, мозкових штурмів, проведення зустрічей та семінарів (у тому числі міжнародних). І навіть для відпочинку у м’яких фотелях біля вогню стилізованого каміна.

— Сьогодні я б назвав наш університет корпорацією з обслуговування освітнього процесу. Потреби студентів — у пріоритеті, а оскільки робота в бібліотеці для них важлива, ми не пошкодували мільйон гривень, щоб перетворити книгозбірню на дещо зовсім нове. До того тут стояли старі обшарпані меблі, а під дерев’яною підлогою миші бігали. Тепер у колишньому читальному залі і нові меблі є, і ноутбук, і безплатний Wi-Fi, екран та проектор — можна фільми демонструвати й відеоконференції організовувати, — задоволений ректор Херсонського державного університету професор Олександр Співаковський.

Директор наукової бібліотеки ХДУ Нателла Арустамова наголошує: із відкриттям залу книгозбірня стане для студентів та викладачів ще привабливішою. Хоча й нині на нестачу відвідувачів вона не скаржиться: щодня тут працюють понад півтори сотні юнаків та дівчат, а загалом читачів у неї майже сім тисяч. До їхніх послуг — півмільйона книжок та журналів, з яких чотири тисячі є рідкісними та цінними виданнями, надрукованими сто-двісті років тому українською, англійською, німецькою, французькою та російською мовами.