Я, як лісівник і людина, яка переживає за майбутнє лісів та довкілля, впевнено можу сказати, що на свята потрібно ставити саме живу ялинку. І ось чому.

По-перше, живі новорічні ялинки вирощуються на спеціальних плантаціях, які призначені саме для цього. Їх ніхто не рубає стихійно, окрім браконьєрів, але перед Різдвяними святами природоохоронні органи разом із правоохоронними проводять посилене патрулювання молодих насаджень. Окрім плантацій лісівники вирощують молоді насадження, які з часом на одиниці площі мають надлишок дерев. Наприклад: на 1 гектарі висаджується 10 тисяч сіянців сосни, а у віці стиглості (80 і більше років) нам потрібно на 1 гектар приблизно 700 дерев. Молоді дерева з віком підростають і, як будь-який живий організм, потребують більше поживних речовин, води, енергії сонця. Проте на площі один гектар їм уже тісно. Тож лісівники періодично проводять рубки догляду, так регулюють склад насадження, розміщення та кількість дерев на площі. У старшому віці отримується додаткова деревина для лісопереробки, а у молодому віці надлишок вирізається і залишається на ділянці для перегнивання або ж частково реалізується перед Новорічними святами для отримання додаткових коштів.

По-друге, купуючи живу ялинку, ви вберігаєте нашу планету від шкідливого виробництва штучних ялинок, які в подальшому засмічуватимуть землю. Жива ялинка за декілька років розкладеться на поживні речовини, мікроелементи. А штучна? Для цього потрібні сотні років.

По-третє, купуючи живу ялинку, ви підтримуєте національного виробника. Через логістичні причини зазвичай ніхто не везе живі ялинки для продажу в Україні з Європи чи Китаю. А штучні переважно завозяться з-за кордону.

По-четверте, якщо ви на 100% «природний вегетаріанець» або ж із релігійних переконань не хочете купувати зрубану ялинку, ви можете купити живу у горщику і пізніше висадити її в лісі, парку, на своєму подвір’ї тощо.

По-п’яте, маючи живу ялинку в кімнаті, ви та ваша родина можете  насолоджуватися приємним ароматом хвої та корисними фітонцидами, що виділяються з дерева. Штучна ялинка не може цим похизуватися.

Сподіваюся, що мені вдалося вас переконати саме в перевагах живої ялинки в Новорічні свята. Але купуючи живе деревце, ви повинні переконатися, що воно зрубано легально. На ялинці повинен бути чип або ж стрічка зі штрих-кодом, що засвідчує походження дерева, гарантуючи безпечне ставлення до природи та довкілля.

Роман РАДЬКО, помічник лісничого Кричильського лісництва ДП «Сарненський лісгосп».

Рівненська область.