Чернігівський художній музей імені Григорія Ґалаґана — багатостраждальний: понад 15 років тому через нечисті оборудки тисячу квадратних метрів його площі отримав практично в безплатне користування ділок від мистецтва, заблокувавши у такий спосіб нормальне життя установи. Обласний комунальний заклад мусив обходитися двома залами — та й то один використовували лишень для тимчасових виставок. Його працівники ображалися, коли я писав, що художнього музею у Чернігові, власне, нема, хоча будь-який працівник культури підтвердить: музей є тоді, коли є постійна експозиція, а не виставки.

Боротьба громадськості за повернення музею його законної площі тривала роками, але і влада, і прокуратура вдавали сліпоглухонімих. Колишній директор художнього музею, народний художник України Володимир Ємець так і пішов у кращі світи, не дочекавшись справедливості. Нарешті аж тепер ділок звільнив кілька залів і музей почав їх освоювати.

Майже завершено перший етап заміни вікон. Залишилися лише деякі роботи. Три зали з новими вікнами вже відремонтовано зсередини і вони починають приймати оновлені експозиції, ще два зали на черзі. Матиме зручну кімнату і студія художників — школярів, які займаються при музеї.

А головне — розроблена концепція розгортання обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана. Як розповів його директор Юрій Ткач, будуть підняті із запасників твори народно-декоративного мистецтва, голландських та українських майстрів минулих століть. Зокрема, поціновувачі мистецтва побачать роботи Марії Приймаченко — їх у Чернігові приблизно двадцять, виставлять і роботи Миколи Ге, який жив на Чернігівщині, Костянтина Трутовського, Івана Соколова, буде поповнена також Ґалаґанівська зала. Музей нарешті зітхне спокійно і заживе повноцінним життям.

Чернігів.

Фото з відкритих джерел.