Дефіцит держбюджету заплановано на рівні 5,5%. Середній курс долара США до гривні закладається на рівні 29,1 грн, що на дві гривні вище, ніж цьогоріч. Також заплановано, що середньомісячна зарплата зросте до 13632 грн, а інфляція на кінець року становитиме 7,3% (цьогоріч — 5,9%). Крім цього, облікова ставка Національного банку України має збільшитися до 8%. Тож, вірогідно, ставки за кредитами та депозитами також зростатимуть. Мінімальна зарплата з 1 січня досягне 6000 грн на місяць, а з 1 грудня — 6500 грн, що автоматично потягне збільшення відрахувань для суб’єктів господарювання з єдиного соціального внеску.

Узагалі цього тижня Верховна Рада була досить ефективна в частині прийняття законів, про що вже повідомляв «Голос України». Так, зокрема, парламентарії повернули повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій, збільшили вік перебування на державній службі до 70 років, знизили ПДВ з деяких видів агропродукції, яку вирощують в Україні, з 20% до 14%, ввели штрафи для підприємців за неналежне запобігання хворобі COVID-19. До речі, останній закон, прийнятий цього четверга, передбачає відповідальність не лише за перебування персоналу без захисник масок у місці, де здійснюється обслуговування населення, а й за допуск та обслуговування особи в таких місцях у період дії карантину. Штраф за кожне таке порушення — від 3400 до 5100 грн. Отже, після набрання чинності цим законом у суб’єктів господарювання з’явиться реальне право відмовити в обслуговуванні особі, яка порушує санітарно-карантинні норми.

Шахраї задіяли іншу схему

Від початку цього тижня портал «Дія» почав приймати заявки на отримання від держави 8 тисяч гривень одноразової допомоги малому бізнесу через карантинні обмеження. Такою послугою вже встигли скористатися майже 40 тисяч осіб.

Заяву на допомогу можна оформити до 31 грудня цього року. Претендувати на неї можуть лише ті підприємці, які займалися бізнесом, перелік якого визначив уряд (що найбільше постраждав від введення карантинних обмежень).

Цікаво, що від початку процесу оформлення цієї допомоги активізувалися шахраї, які пропонували довірливим підприємцям заповнити заявку або просто шляхом телефонного дзвінка повідомити реквізити своєї банківської картки із СVV-кодом для нібито зарахування коштів допомоги від держави. А отримавши доступ до необхідної інформації, «чистили» банківські картки таких підприємців. У департаменті кіберполіції повідомили, що до них уже надійшло понад 100 звернень стосовно фактів шахрайства щодо отримання державної допомоги ФОПам під час карантину.

Боржники не зможуть продавати транспортні засоби

Цієї середи Кабмін змінив Порядок державної реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку транспортних засобів. Урядовці заборонили особам, про яких є відомості в Державному реєстрі боржників, відчужувати транспортні засоби, належні їм на праві власності. Одночасно зміни до Порядку передбачають можливість подачі заяви та документів, необхідних для отримання номерних знаків та реєстраційних номерів, через Електронний кабінет водія або Єдиний державний портал адмінпослуг. Також спрощується процедура огляду транспортних засобів під час державної реєстрації, перереєстрації та зняття їх з обліку.