На знімку: Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час конференції.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Вона відбулася за участю вищого керівництва держави, зокрема  Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

«Я займаю позицію — її знають народні депутати, що лише співпраця між нашими посольствами і парламентськими групами дружби є ефективним механізмом роботи і просування інтересів Української держави і українського парламентаризму на міжнародній арені», — сказав глава парламенту.

Звертаючись до дипломатів, він зазначив: «Дуже важливо, щоб під час поки що онлайн-роботи, а в майбутньому — роботи у звичайному режимі, ви також докладали максимум зусиль, щоб допомагати українським парламентаріям обстоювати інтереси України в державах вашого перебування».

Дмитро Разумков зазначив, що пандемія COVID-19 заважає вибудовувати сталі партнерські відносини. «Я сподіваюсь, що незабаром, коли буде достатньо вакцин і світ зможе вийти з так званого ковідного локдауну, ми повернемося до звичної роботи, до звичної комунікації», — цитує його слова прес-служба апарату Верховної Ради.

Крім того, глава парламенту наголосив на необхідності зосередитись на питаннях захисту інвесторів і нагадав, що у Верховній Раді ефективно діє Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту інвесторів. На його переконання, необхідно поглиблювати співпрацю з європейським бізнесом, і Україна займає в цьому питанні конструктивну позицію, захищаючи як національних, так і закордонних інвесторів.

За словами Д. Разумкова, в умовах гібридної агресії співпраця парламенту з дипломатичним корпусом є однією з ключових, яка визначає світову політику та є ефективним механізмом просування інтересів України на міжнародній арені. «Нам потрібно зберегти ту безперебійну динаміку, яку ми з вами започаткували достатньо давно і тримаємо на високому рівні», — додав він.

«Ключові пріоритети розвитку країни визначено. Це рух у бік НАТО та Європейського Союзу. Так, це непростий шлях. Він сповнений викликів, через які нам також треба буде пройти. Тим не менш, ми сьогодні докладаємо максимум зусиль, щоб цей рух був постійним, сталим і його не можна було змінити», — заявив Дмитро Разумков.

Президент Володимир Зеленський (на знімку) під час свого виступу окреслив головні пріоритети зовнішньої політики. За його словами, Україна мала надзвичайно успішний рік у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції і продовжить стратегічний курс, визначений і закріплений у Конституції, на набуття повноправного членства у Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі.

«Наш спільний вибір — бути частиною демократичного світу та утверджувати високі демократичні стандарти в Україні. А на міжнародній арені маємо бути активними промоутерами демократичних цінностей та зміцнювати своє становище як суб’єкта, саме суб’єкта, а не об’єкта, геополітичних відносин», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Володимир Зеленський наголосив також, що для України важливо бути інтегрованою у світову економіку. «Бачу, що напрямок економічної дипломатії отримав у МЗС певне оновлення, але поки що ми не бачимо кінцевого результату. Завдання кожного посла в цій сфері такі: залучення прямих іноземних інвестицій в Україну, а також просування далі українського експорту, обстоювання інтересів українського бізнесу за кордоном», — зазначив Президент, зауваживши водночас, що з очевидних причин обсяги товарообігу між країнами цього року впали в усьому світі. Але сьогодні кожен дипломатичний представник Української держави має шукати всі можливості для відновлення та збільшення товарообігу.

Крім того, за його словами, пандемія коронавірусу ставить нові завдання перед дипломатичним корпусом, зокрема щодо забезпечення наших громадян ліцензованою якісною вакциною проти COVID-19. «Над цим завданням працюють керівництво держави, дипломатичний корпус, працівники українських спецслужб. Таким шляхом ідуть усі країни, так маємо працювати й ми», — наголосив глава держави, додавши, що насамперед це завдання для українських послів у Великій Британії, США, Франції, Німеччині, Італії, представника при ЄС.

«Але це не означає, що всім іншим послам треба розслаблятися», — сказав він.

Уперше в щорічній нараді послів участь узяла дружина Президента Олена Зеленська. Перша леді розповіла про результати проектів у сфері культурної дипломатії за 2020-й та заручилася підтримкою керівників дипломатичних місій України на наступний рік.

Фото president.gov.ua