«Подарунок» російському урядовцю вручив Мілорад Додік, президент автономної Республіки Сербської (одного з регіонів Боснії і Герцеговини). Як повідомляє «ВВС News Україна», місцеві ЗМІ опублікували фото святого образа, на зворотному боці якого стоїть воскова печатка, що добре збереглася і засвідчує: ікона була власністю УРСР.

Митрополит Київський та всієї України Епіфаній, коментуючи історію з викраденням ікони, зазначив: «Це такий певний політичний жест у бік Російської Федерації, бо ця ікона саме якраз із тієї території, яка зараз знаходиться, на жаль, в окупації. І це не залежить від нас як від церкви. Справді, добре, що Міністерство закордонних справ відреагувало на цю подію, бо такі речі взагалі-то не повинні відбуватися». Предстоятель ПЦУ також наголосив, що кожен народ повинен поважати інші народи й «не робити таких вчинків».

Доктор мистецтвознавства, філософії та богослов’я Дмитро Степовик зауважив, що «викрадення ікон для Москви звична справа». «Найбільшою святинею Росії вважається Володимирська ікона Божої Матері, яка раніше належала Києву, — каже Дмитро Степовик. — У нас вона називається Вишгородською. Українську святиню, котру, як вважається, Володимиру Мономаху подарував сам візантійський імператор, з Вишгорода викрав Андрій Боголюбський і вивіз у північні землі, де Вишгородську ікону перейменували на Володимирську».

Фото з відкритих джерел.