Такі цифри наводяться у черговому експрес-випуску Державної служби статистики України. Істотним залишається перевищення числа померлих над числом народжених: на 100 померлих припадає 51 народжений.

За даними Держстату, за перші десять місяців року в Україні народилися 247,3 тис. осіб, померло — 485,7 тис. осіб. Крім того, в Україні за цей же період зафіксовано від’ємний міграційний приріст населення на 6,9 тис. осіб. За перші десять місяців 2019-го він дорівнював 12 тис. осіб. Мабуть, далися взнаки протикоронавірусні заходи!

А що таке від’ємний приріст? Якщо людською мовою, то чи не зниження-зменшення-падіння, часом? Утім, пробачимо Держстату цей передноворічний евфемізм, послухаємо головного податкового інспектора України, який розповів, скільки українців не сплачує податки.

Отож, за найсвіжішими даними Державної податкової служби (ДПС), 4,1 млн громадян країни не внесли за 10 років жодної копійки в бюджет країни як податкові платежі. Про це під час зустрічі з представниками ЗМІ заявив глава відомства Олексій Любченко.

Як зазначив чиновник, більше 4-х млн українців не видно протягом 10 років на податковій карті. Це ті, хто ціле десятиліття ігнорував податкові платежі. А ще у 2019 році в базі ДПС не виявлено майже 12 млн громадян, хоча в інших базах вони присутні. Це ті, хто офіційно не отримував взагалі ніяких доходів.

Олексій Любченко зізнався, що ДПС бачить ще 8 млн українців у базі. Але його відомство не має поняття, чим вони займаються. Глава Служби згадав статистику по регіонах. Найбільше доходів офіційно не отримували у 2019 році економічно активні мешканці Одеської області. Таких там 48,3 відсотка. Впродовж останнього десятиріччя там офіційно не отримували доходів 19 відсотків економічно активного населення.

Тим часом міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, які заходи вживав Кабмін для допомоги українцям в умовах епідемії коронавірусу і викликаної нею кризи.

«Сказати, що ми нічого не зробили — не можна. Рік був стресовий, деякі проблеми ми просто гасили... ми тепер щомісяця платимо по 500 грн кожному пенсіонерові, вік якого 85 років і вище. Ми зробили індексацію пенсій у травні... середня надбавка 250 грн, але там є і більше, повірте. Також ми у квітні всім, у кого пенсія менша п’ять тис. грн, видали по 1000 грн, «карантинну тисячу». Підтримка «ФОПів» — соціальна програма, плюс перенарахували автоматично всі види допомоги, спростили субсидії, підвищили соціальні норми...», — розповіла вона.

Але всі ті «здобутки», та зростання — комусь на 500, а комусь на тому тлі на 3,4,5 грн, на жаль, перекреслює підвищення цін на продукти та комуналку, скорочення видатків на субсидії та загальне падінні рівня життя пересічних українців.

Якогось полегшення, зрозуміло, годі чекати, адже попереду січневий локдаун і нові несподіванки.

Підсумовував Віктор БОНДАР.