За словами міністра площа з цінними лісовими комплексами та історико-археологічними пам’ятками сягне 6830,9 гектара й охопить частину територій Чигиринського та Кам’янського районів.

«Нині чекаємо відповідного листа від Черкаської ОДА і готуємо нормативно-правові акти», — зазначив Роман Абрамовський.

Нагадаємо, що боротьба за збереження унікального природного феномена, яким є лісове урочище Холодний Яр, почалася ще у сімдесятих роках минулого століття. Провідні вчені закликали державні інституції взяти під охорону природні ареали Холодного Яру, вікові деревостани, серед яких і тисячолітній патріарх українських лісів — дуб Максима Залізняка. На жаль, ті заклики не знайшли підтримки в уряду.

На початку нинішнього століття наукова спільнота знову привернула увагу держави до створення у Холодному Яру національного парку. Фахівці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького наполегливо працювали над проектом парку. Однак, через жорстку позицію лісгоспів, зацікавлених у заготівлі цінних порід деревини на території урочища, та негативного ставлення населення до ідеї заснування природного парку, всі ініціативи були поставлені на паузу.