У неділю, 22 грудня, в Києві відбулося п’яте народне віче «Одна країна — один Майдан». Попри прогнози скептиків, що люди, розчаровані безрезультатністю масових протестів, знехтують чергову акцію, центр столиці знов був переповнений. Понад сотню тисяч українців вийшли, аби нагадати владі, що народ — не раби, а свідома спільнота, яка прагне змін у державі, громадянських прав і нормального життя.

Розпочалося віче з традиційної молитви, виконання релігійного гімну «Боже Великий, єдиний, нам Україну храни» та виступів представників українських церков. Усі вони одностайно благословили людей на мирне виборювання права, дарованого Отцем Небесним, бо «Свобода — це стан душі, найвищий Господній дар».
Потім до народу зі сцени Євромайдану звернулися представники громадського корпусу, народний депутат Петро Порошенко, голова «Третьої української республіки» Юрій Луценко, лідери опозиції.
Культуролог, член ініціативи «Першого грудня» Вадим Скуратівський повідомив, що їхня група змушена була залишити ініційований першим Президентом Леонідом Кравчуком круглий стіл, бо він виявився зовсім не тієї форми. «Коли навпроти сидить бюрократ, який усе фальсифікує, перебріхує і говорить неправду, то що залишається? Встати з-за цього столу та піти!», — заявив він та висловив упевненість, що допоки український народ як носій правди і справедливості стоятиме на Майдані, доти вони не наважаться перетворювати свою брехню на українську історію. «Хочу не просто звернути вашу увагу, а на колінах прохаю, щоб ви зрозуміли таку річ — якщо Україну зараз підверстають до сусіднього воєнно-промислового і воєнно-політичного монстра, який тільки може влаштовувати світові війни — цивілізація від полюса до полюса закінчиться», — звернувся Вадим Скуратівський до Майдану та завершив свій виступ словами: збагніть, сьогодні ви рятуєте не тільки Україну — ви рятуєте увесь світ.
«Не довіряйте пропаганді — довіряйте собі», — закликала учасників віче Руслана та порадила поглянути на реагування демократичних країн, котрі на знак солідарності з Майданом підіймають синьо-жовті прапори. Вона також поділилася своїм враженням від звіту Генпрокурора у Верховній Раді. «Доповідь Генпрокурора, який скористався парламентською трибуною, щоб викласти свою версію подій, — це ганьба», — заявила співачка та запропонувала замість вмонтовувати до «прокурорського кіно» події дворічної давності, відповісти на запитання, де зараз зниклий Бровко Олег Олегович, якого шукає мати. «Чому Генеральний прокурор відповіді на це питання не дає? Чому за криваву ніч на 30 листопада не відповів? Ось на які запитання він має відповідати», — сказала Руслана та додала, що Майдан чекає на розслідування прокурора, а не на звіт адвоката «Беркута».
Основні меседжі Віталія Кличка, Олега Тягнибока та Арсенія Яценюка спочатку зводилися до вже завчених, мабуть, кожним з учасників штампів: влада погана, всіх відставити, вирватися з кремлівського зашморгу і піти європейським маршрутом, де «дітям — гідне навчання, дорослим — гідна робота, літнім людям — гідна пенсія». «Знов те саме, — невдоволено шепоче поряд з нами чоловік своїй супутниці. — А як конкретно це зробити?». «Мабуть, вони самі не знають, як...», — відповідає жінка. Справді, як досягти цих стандартів, коли в активах опозиційних депутатів лише одна позначка — закон про заборону переслідувань активістів-протестувальників, та й то ще не підписаний Президентом?
Але за хвилину стає зрозуміло, що не без допомоги громадськості у політиків з’явився, нарешті, план дій. Екс-глава МВС Юрій Луценко оголошує подальші кроки протестного руху. Євромайдан перетворюється на народне об’єднання «Майдан» — позапартійну громадську організацію, яка пошириться на всю країну. До цього об’єднання, впевнений пан Луценко, увійдуть люди, у котрих сформувалося нове європейське мислення. «Десять мільйонів членів цієї організації, з десятьма мільйонами однакових значків, з десятьма мільйонами солідарних думок» можуть змінити ситуацію в країні і мирно перезавантажити владу. «Ми збільшуємо територію свободи, йдемо на Північ, на Схід, на Південь. Ми інформуватимемо людей спілкуванням віч-на-віч про злодіяння чинного режиму».
Народне віче ухвалило резолюцію про створення Всеукраїнського «Майдану». «Обираючи мирні та ненасильницькі методи боротьби, ми були свідомі того, що буде дуже важко одержати швидкий результат у протистоянні з озброєним до зубів режимом, — наголошено в документі. — Ми були, є і надалі готові до тривалої боротьби, до того, що Майдан стоятиме й боротиметься рівно доти, доки Янукович не почує голосу мільйонів. Майдан — це постійно діючий осередок спротиву... Це і є наша Вільна Україна, територія, яка вже не підвладна нинішній владі...».
До Всеукраїнського «Майдану» можуть входити громадські організації, політичні партії та українські громадяни. Для подальшої координації дій об’єднання учасники Народного віче затвердили персональний склад Ради організації та обрали її сімох співголів. Новообрана рада вже одержала перше завдання: «розгорнути широку мобілізаційну роботу з організації спротиву нинішньому режимові в усіх областях України та координації протестного руху по всій території держави».
...Країні потрібне перезавантаження. І не тільки влади. Можливо, новий рух, бодай його десять мільйонів з «європейським мисленням», народить лідера, який справді здатен на менеджерський подвиг — організувати зміни в країні, а не в команді чергового президента. Полум’яні промови приємні для вух, але очі хочуть бачити інше. Вони прагнуть дивитися на втілення мрій. Тих з нас, для кого свобода — це стан душі...
Людмила КОХАНЕЦЬ, Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Київ. Активісти Євромайдану готують їжу на Майдані Незалежності.