Нещодавно за підтримки Українського культурного фонду стартував творчий проект «Слухати серцем», який допоможе діткам із вадами зору поринути у фантастичний книжковий світ з його талановитими та сміливими героями, неймовірними пригодами і повчальними історіями. Для цього запишуть 11 аудіокнижок за творами сучасних українських дитячих письменників, які побачать світ у видавництві дитячої літератури «Ранок».

«Аудиторія нашого проекту — це діти, які не мають можливості читати самостійно через проблеми із зором. Саме для них ми створюємо бібліотечку «Голоси книжок». Вона сприятиме їхньому гармонійному розвитку та познайомить із новинками української літератури. Підбираючи матеріал для озвучування, ми шукали твори, в яких ідеться про сучасний світ, комунікацію та головні людські цінності»,— зауважує керівниця проекту письменниця Мар’яна Гончарова-Горянська.

Усі охочі отримають вільний доступ до аудіо-  книжок на сайтах видавництва «Ранок» та онлайн-бібліотеки для людей із вадами зору «Ліхтар». Також аудіокнижки будуть передані вихованцям 12 шкіл-інтернатів для незрячих та слабозорих дітей у різних містах України.

Директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов безплатно передав для проекту рукописи нових книжок дитячих письменників. Крім того, на друкованих виданнях буде розміщено QR-коди, які відправлятимуть читачів у онлайн-бібліотеку.

«Коли мені запропонували ідею проекту, ні на мить не засумнівався у важливості задуму. В Україні є підручники, посібники, класика та казки, а от сучасні дитячі твори в аудіоформаті, на жаль, відсутні. Проблема, думаю, у дороговизні процесу, колізіях в авторському праві та піратстві. Наш книжковий ринок ще не готовий до сучасних видавничих трендів. А дітям аудіокнижки дуже потрібні. Тому з цих 11 творів ми тільки починаємо цю важливу справу»,— зазначив Віктор Круглов.

До озвучування залучено професійних дикторів, теле- та радіоведучих, акторів театру і кіно, відомих українців. Вони також поділилися своїми враженнями від роботи над проектом.

«Це неймовірна ідея! Із радістю її підтримала. Ще влітку ми з командою «Слухати серцем» говорили про важливість аудіокнижок для дітлахів і про те, як було б добре якісно записати твори та подарувати людям насолоду «читання». Завжди мріяла створити щось таке», — розказує актриса театру ляльок ім. В. Афанасьєва Тетяна Тумасянц.

«Уявляю, як діти зрадіють, коли отримають на Новорічні свята цю аудіодобірку. І як добре, що кожен вихованець інтернатів для дітей з вадами зору матиме свій особистий подарунок під ялинку», — додає заслужений артист України В’ячеслав Гіндін.

«Я був вражений, що нарешті знайшов однодумців, і невдовзі бібліотека для людей з вадами зору «Ліхтар» поповниться новими дитячими виданнями. Ми робимо важливу спільну справу, допомагаємо соціалізації дітей, поширюємо українську культуру та мову серед найуразливішої аудиторії. Незважаючи ні на що, люди з вадами зору активно цікавляться літературою. Їм необхідні аудіокнижки», — підкреслює засновник «Ліхтаря» Віталій Репета.