Шоколадні цукерки з імбиром, пекучим перцем чилі та навіть сіллю. Щось наче виходить за межі поняття солодощів, чи не так? А вироби Наталії ДУБКОВЕЦЬКОЇ із Городенки саме з такими добавками нині на піку популярності. Проте жінка ніяк не звикне до того, що попри розмаїття пропозицій її фантазійна смакота має попит у споживачів.

«Я завжди хотіла мати власну справу. Працювала на державній службі, і попросту не вистачало часу: соціальна робота впродовж двадцяти років поглинала зсередини. Дуже важко щодня зустрічатися із чужими проблемами та відповідати за них. Ще не знала, яких саме, але прагнула змін. А поштовхом стало відвідання шоколадної фабрики у Львові. Захотілося спробувати зробити цю смакоту власними руками», — згадує Наталія.

Повернулася додому й почала шукати інформацію. Натрапила на відеоуроки. Записалася на онлайн-курс відомих шоколатьє. Закупила інструменти і вчилася. Перше, з чим зіткнулася, — це брак якісної вітчизняної сировини. Стала використовувати бельгійський шоколад.

«Спочатку нічого не вдавалося, — каже співрозмовниця. — Дуже переживала. Та пристрасть до шоколаду перевершила страх перед невдачами. Експериментувала з різними начинками: ніжною вершковою з ваніллю, вишенькою з коньяком, із натуральною кавою, трюфелем у темному шоколаді, гірким какао. Стала змішувати смаки, використовуючи спеції. І саме такі цукерки найбільше зацікавили мене саму, дітей, чоловіка, наших рідних та знайомих, які стали першими дегустаторами».

А ще цукерки зі смаком вишні поєднала з червоним пекучим перцем та імбиром. Любителі пікантного смаку оцінили. Спочатку відчуваються нотки шоколаду, опісля — всі інші.

«Шоколад треба правильно дегустувати, — радить Наталія. — Маленький шматок узяти на язик, прикласти до піднебіння. Чекати, як почне танути. Тоді відчуваються всі тонкощі смаку та аромату. Кусати, як хліб, — то варварство».

Справжній шоколад складається з тертих бобів какао, какао-масла та цукру, від якості якого залежить багато. Молочний — із додаванням сухого молока. Допускається соєвий лецитин, і більше нічого. Алергію в цукерках викликають штучні добавки, які часто додають недобросовісні виробники, особливо трансжири та з позначкою Е, які можуть дати поштовх росту ракових пухлин.

Майстриня наголошує, що шоколад не повинен розкришуватися, бути як пластилін, прилипати до зубів і піднебіння, а має при розламуванні видавати дзвінкий звук та легко розчинятися в роті. Плитка блискуча, без сизого нальоту. На смакові якості він не впливає, але свідчить про порушення режиму зберігання.

Наталія переконує, що для плавлення шоколаду в домашніх умовах можна обійтися без агрегатів. Вистачає звичайної кухонної плитки й столу. Робота клопітка, мініатюрна, не займає багато місця. Зате цікава. Тож спробувати себе в ролі шоколатьє може кожен.

«Як той юний чарівник — я тільки вчуся. Щодня з’їдаю по дві свої цукерки, бо ще не встигла насититися смаком. Так само — сини Павло та Денис. Бо виготовлені власноруч шоколадки й магазинні — це як торт із фабрики та домашня випічка.

Кожен робить свій вибір. Ще пробую підготувати солодкий безпечний продукт для діабетиків, адже їм треба ласощів без цукру. А ще експериментую із горіхами, сухофруктами. Творчість тут безмежна. Пригадався фільм про Форреста Гампа, де головний герой каже: «Наше життя — як ця коробка цукерок: ніколи не знаєш, що там тебе чекає всередині». Прагну, щоб мої сюрпризи приносили насолоду та настрій», — підсумовує Наталія Дубковецька.

Івано-Франківська область.

Фото надано Наталією Дубковецькою.