Попри різні нові тренди, це свято поляки традиційно зустрічають у колі рідних і близьких за святвечірнім столом із 12 стравами. Проте цьогоріч буде інакше. За розпорядженням уряду, Різдво можна проводити з найближчими людьми, які проживають разом, і як виняток — запросити максимально до п’яти «додаткових» осіб. В уряді підкреслили, що дали таке «послаблення», але закликають провести різдвяний період з родиною так, «щоб він стали останніми святами, які вимушено повинні будемо обмежуватись у спілкуванні».

Але ліміт за різдвяним столом — це не єдине обмеження. В костелах вимога — одна людина на 15 кв. м та дотримання дистанції не менше 1,5 метра, а також обов’язкове прикривання носа і вуст. Водночас і урядовці, і духовенство рекомендують вірянам вибрати участь у святковій месі, як і в інших традиційних заходах літургійного характеру, в режимі онлайн-трансляції, яка відбуватиметься не лише за посередництвом Інтернету, а й телебачення.

Поліція попередила, що реагуватиме на кожне повідомлення про порушення обмежень. В Головному управлінні «нагадали», що порушникам загрожує не лише попередження, штраф у розмірі 500 злотих (3,5 тисячі гривень), а й подання до суду чи санітарно-епідемічної служби, яка, на підставі адміністративного рішення, може оштрафувати й більш відчутно — до 30 тисяч злотих (210 тисяч гривень).

Іншою ознакою цьогорічних свят є те, що вони будуть «скромнішими» порівняно з попередніми роками. Якщо торік на свята поляки в середньому призначали 1 851 злотий (майже 13 тисяч гривень), то цього разу планують обійтися сумою 1 318 злотих (трішки більше 9 тисяч гривень). Це підтверджують дані різних соціологічних досліджень. Зокрема, за прогнозами «Деллойт» (ця фірма вже 23 роки поспіль досліджує «святкові покупки» європейців), поляки планують витратити на організацію цих свят майже на третину менше (-29%) проти аналогічних минулорічних видатків. Таким чином, у порівнянні з іншими європейськими країнами (-48% — Італія, -47% — Іспанія та Німеччина, -43% — Голландія) поляки позиціонуються як нація, найменш схильна «заощаджувати на Різдвяних святах».

Найбільш «обрізаними» через епідемію вийшли витрати на поїздки, які скоротилися на 72%. А ось заощаджувати на подарунках поляки не збираються, на них видатки будуть менші лишень на 8% порівняно з 2019-м, і становитимуть понад 50% святкового кошика. Натомість на продукти харчування і напої витратять на 33% менше порівняно з минулим роком. До речі, обмеження «святкових витрат» задекларували 56% опитаних.

Понад половина поляків визнають, що вплив на цьогорічні «різдвяні витрати» мають такі негативні чинники, як: обмеження, пов’язані з пандемією, економічна нестабільність, зростання споживчих витрат домашніх господарств.

Пандемія суттєво вплинула також на передсвяткові купівельні звички поляків. Майже три чверті опитаних заявили, що відмовляться від традиційної «передріздвяної купівельної лихоманки» та проведуть передсвятковий час удома, уникаючи публічних місць.

Експерти «Деллойт» звертають увагу, що зміни відбулися і у виборі різдвяних подарунків — цього року поляки стали «більш практичними». Серед найбільш бажаних презентів на другу (з четвертої) позицію в списку вийшли гроші, котрі, як з’ясувалося, є найбільш очікуваним подарунком серед представників чоловічої статі. Лідером залишаються парфуми і косметика (їм віддають перевагу жінки — 50%). Натомість на третьому місці — електронні гаджети (очікування чоловіків – 50%). Проте тих, хто очікує подарунків у конвертах, можуть почуватися розчарованими, бо в планах їхніх близьких, котрі готують подарунки «під ялинку», пріоритети дещо інші: косметичні й парфумерні вироби, іграшки, одяг, взуття та аксесуари…

Ці Різдвяні свята матимуть ще одну пандемічну ознаку — в другий день свят (26 грудня) до Польщі прибуде перша партія (10 тисяч доз) вакцини від коронавірусу.

На знімку: передріздвяна Варшава.

Фото автора.