За останньою інформацією, планують підвищити тариф на електроенергію для населення, який у нас досі, як переконують деякі експерти, залишався на соціально адекватному рівні. І це було логічним, адже весь енергетичний комплекс, у тому числі й добрий десяток атомних енергоблоків, а також система електромереж створювались задовго до того, як нинішні приватні власники теплової генерації й обленерго почали експлуатувати унікальний промислово-енергетичний комплекс, мало дбаючи про його розвиток, відновлення та підтримання у належному стані.

Екс-виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко минулого тижня в одній із телепрограм поділився своїм баченням.

«Насамперед повинні бути нормальні європейські правила. Якщо це означає підвищення тарифів, то такі питання потрібно розглядати. Але при цьому має бути також і зростання зарплат — на випередження. Адже головна проблема в Україні — це не тарифи, а саме низькі зарплати», — сказав т. в. о. міністра енергетики.

І продовжив: я, мовляв, «людина ринкових поглядів. Вважаю, якщо все правильно зробити, країна буде успішнішою, а люди багатшими. Замість того, щоб один перекіс компенсувати іншим».

Тому якщо тарифи на електроенергію будуть вищими, але люди отримуватимуть більшу зарплату, і все буде стабільно — це нормальний сталий варіант, вважає т. в. о. міністра.

Залишається чекати більшої зарплати... Хоча, судячи з цифр, закладених у головний кошторис країни на наступний рік, істотне поліпшення достатку пересічних українців найближчим часом не передбачається. Виходить, що всі ті розмови на користь бідних співгромадян?

Тим часом газопостачальна компанія «Нафтогаз України» вже на 14% підвищила ціну газу для пoбутoвих клієнтів. Пpo це йдеться в пoвідoмленні на порталі компанії. Зазначається, що ціни на природний газ для пoбутoвих клієнтів в січні 2021-го встановлено на рівні 7,22 грн за куб. м з ПДВ і без урахування ваpтoсті poзпoділу (транспортування). Нагадаємо, ціна у грудні пoтoчнoгo poку становила 6,33 гpн.

Майбутні зміни ціни блакитного палива у січні oбумoвлені насамперед сезонним фактopoм та збільшенням оптової ціни на блакитне паливо, йдеться у повідомленні компанії.

За даними ж Державної компанії «Укртрансгаз», станом на середину грудня українські газові сховища були заповнені на 82%.

І якщо зробити спробу експрес-аналізу кількості газу у сховищах України, то картина не викликає жодного занепокоєння.

До початку опалювального сезону 2019—2020 рр. Україна накопичила в підземних сховищах (ПСГ) понад 28 мільярдів кубометрів газу, що є рекордним показником за останні десять років.

З 14 по 21 листопада запаси блакитного палива в українських ПСГ скоротилися до 27,15 мільярда кубометрів, з 22 по 28 листопада — скорочення до 26,63 млрд кубометрів.

З 29 листопада по 6 грудня кількість палива скоротилася до 25,95 млрд кубометрів, а з 7 по 13 грудня — до 19,8 млрд кубометрів. Як стверджують експерти, станом на середину грудня запаси газу в ПСГ були навіть на 28% більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Що цікаво. Із збільшенням споживання, ростуть і ціни.

Отож розмови про сезонний фактop та збільшення оптової ціни на блакитне паливо не витримують жодної критики. Скоріше, все пояснюється бажанням підзаробити у час найбільшого споживання. Незважаючи на те, що справжньої зими ще не було!

Підсумовував Віктор БОНДАР.