Понад тисячу лучан прийшли минулої неділі в центр міста, щоб взяти участь у народному віче «Ні — політичним репресіям». Серед його учасників не було активістів місцевого Євромайдану Богдана Шиби, Майї Москвич, Володимира Бондаря, яким суд заборонив брати участь у масових заходах. Проте на сцені були їх пластикові фотомакети на повен зріст.

Учасники віче вимагали негайно закрити кримінальні справи проти всіх учасників акцій протесту, звільнити прокурора Волинської області та начальника обласного УМВС, відправити у відставку голів Волинської ОДА та Волинської облради, звільнення голови РНБО, міністра МВС, відставки уряду Миколи Азарова та покарання усіх причетних до побиття мирних громадян. Віче підтримало вимоги Євромайдану в Києві.

За словами депутата обласної ради, заступника голови обласної організації ВО «Батьківщина» Ігоря Гузя, Волинь займає перше місце в Україні за розмахом політичних переслідувань активістів Євромайдану. Для прикладу навів рішення суду, за яким на ноги 23-річної Майї Москвич надягнули електронний браслет, що заважає їй навіть узутися.

У понеділок під обласною прокуратурою пройшла акція протесту проти політичних переслідувань.

Між тим, у п’ятницю вже учетверте зірвалася позачергова сесія обласної ради. Депутати знову не змогли ухвалити порядок денний, на який опозиція пропонувала винести питання про засудження дій влади та правоохоронців щодо розгону Євромайдану 30 листопада і побиття журналістів 1 грудня на вулиці Банковій, а також про відставку голови ОДА і звільнення з посади голови облради. Як з’ясувалося, ні провладна більшість, ні її опозиційна частина не можуть самостійно прийняти рішення.

Продовження сесії очікується цього тижня. Та чи зможуть депутати подолати кризову ситуацію, сказати сьогодні не може ніхто.

 

Волинська область.

Фото автора.