Нині в багатьох місцях вода — трохи вище щиколоток, колодязі пересохли, а про весняні розливи давно забули.

Про причини ситуації та заходи щодо поліпшення гідрологічного режиму річки йшлося на зустрічі екологів та мешканців Царичанського і Петриківського районів. На думку голови громадської екологічної ради при Дніпропетровській ОДА Миколи Терещука, потрібно розширити розроблений раніше план — щоб охопити всі постраждалі території Царичанського, Петриківського, Магдалинівського і Дніпровського районів.

«Насамперед необхідно знести дамби, побудовані на місцях без дозволу. А також відновити природні перекати. Де потрібно — встановити гідрометеорологічні пости для замірів рівня опадів», — вважає еколог.

Жителі Царичанщини і Петриківщини згодні, що надмірне пересихання річки викликали дамби, що їх самовільно зводять вище за течією, в Магдалинівському районі. У такий спосіб там облаштовують штучні заплави для розведення риби.

«Найближчим часом на місця виїде екологічна інспекція. Перевірять усі наявні дамби: і законні, і незаконні. Складуть на них акти. Самовільно збудовані споруди ліквідують. Тоді і скорегують проект з відродження Орілі. Потім розпочнуть роботи», — пообіцяв голова обласної комісії з питань ЖКГ Михайло Лисенко.