Під час виборів до органів місцевого самоврядування на Херсонщині кандидати у депутати й міські голови ОТГ щедро роздавали обіцянки боротися із незаконними привілеями та зловживаннями чиновників. Тепер прийшов час доводити, що то були не пустопорожні балачки. Тож і не дивно, що нові команди чи не одразу після розподілу посад ударними темпами почали аудит комунального майна та скорочення виплат колишнім високопосадовцям. Так, у Каховці депутати вже під час верстки бюджету на 2021 рік виключили з нього пункт про виплату трьохсот тисяч гривень вихідної допомоги екс-керівникам міськради. Але ще далі пішов новий голова Херсона Ігор Колихаєв. Через соціальні мережі він звернувся до городян з оригінальною пропозицією продати йому «компромат»... на власних підлеглих.

«Якщо ви маєте достовірні дані стосовно корупційних чи шахрайських схем працівників міськвиконкому і можете таку інформацію надати, я готовий цю послугу оплатити... Тобто йдеться про документи та докази, які можуть лягти в основу кримінальної справи проти того чи іншого чиновника. Природно, двох думок бути не може: інформація буде оплачена та пущена в хід тільки після повної перевірки матеріалів», — заявляє Ігор Колихаєв.

Щоправда, про конкретні суми винагороди та умови її виплати градоначальник — ані пари з вуст. Не дуже схильні виявляти ентузіазм і прості городяни. Адже вони чудово пам’ятають, якими були наслідки боротьби з корупціонерами для радниці екс-голови міста й громадської активістки Катерини Гандзюк. Натомість ціла низка гучних нібито кримінальних проваджень стосовно чиновників, котрі керували розподілом фінансових потоків та комунальним господарством, так і «застрягли» або на стадії слідства, або в судах. Тож їхні побоювання, що за «правдоборство» заплатять не грішми, а кулею чи кислотою в обличчя, як Катерині Гандзюк, вочевидь небезпідставні.

Херсон.