З енергійною і привітною Ларисою ВОЛИНЕЦЬ (на знімку), котра 13 років поспіль працює менеджером зі зв’язків із громадськістю та пресою ПрАТ «Малинська паперова фабрика — ВАЙДМАНН», ми бачились часто: вона допомагала організовувати благодійні проекти та екскурсії підприємством для учнів. Про таких жінок говорять: у неї усе в руках кипить і їй усе вдається!

А нещодавно пані Лариса повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці: «Хочу поділитися тим, що приносить справжню радість не лише мені, а й оточуючим — своїм захопленням, що повертає мене в дитинство. Я почала виготовляти м’які іграшки...

Вкладаю у кожен виріб часточку себе, а всі елементи, від взуття до декору, виконую власноруч. Для цього опанувала чимало технік. Виготовляю ляльки, гномів, сніговиків, бичків, ельфів...»

Цей пост і став приводом для зустрічі за філіжанкою кави. Як їй вдається у період карантину, фінансових негараздів і сірих буднів робити життя кращим?

— Певно, всі вчителі за фахом — творчі люди, але приховують свої таланти...

— Справді, я — вчитель англійської та французької мов, закінчила Київський державний лінгвістичний університет. За фахом пропрацювала 10 років. Жила далеко від рідного Малина, бо чоловік Валентин був військовим. А коли повернулась до Малина, влаштувалася на паперову фабрику.

— Із чого почалося захоплення?

— Торік перед Новорічно-різдвяними святами шукала подарунки для рідних і натрапила на чарівних гномів, ельфів, ангеликів. Спробувала зробити щось таке своїми руками.

— Вдалося одразу чи набили трішки шишок?

— Оскільки раніше я нічого такого не робила, то почала багато вчитися, переглядати майстер-класи. З часом набила руку. Ідеї для робіт черпала з Інтернету. Скажу відверто: не все виходило одразу, але мої колежанки завжди мене підбадьорювали і надихали. Підтримала й родина — мама, двоє синів, чоловік, брат із сім’єю. Отож мій щоденний графік став таким: удень із головою занурююсь в основну роботу, яку дуже люблю, а пізні вечори присвячую улюбленій справі.

— Познайомте з самим процесом...

— Спершу обмірковую дизайн ляльки, а тоді вже беруся до роботи. Процес непростий і вимагає неабиякої уваги, точності, креативності. В середньому на виготовлення однієї ляльки йде до тижня. Усе залежить від техніки виконання та типу ляльки. Наприклад, із сніговиками та гномиками можна впоратися за три вечори. Інструменти — ножиці, клей, швейна машинка, голки та нитки... Мій доробок нині — понад 30 ляльок. Напередодні Новорічних свят вирішила додати до власного асортименту ще й символи нового 2021 року — бичків. До речі, за гороскопом я теж Бик, і це мій рік (усміхається). У планах — створити ще й пінгвінів...

— Які ваші правила?

— Моє головне правило у житті — професіоналізм в усьому. До роботи приступаю лише з гарним настроєм. У кожну ляльку вкладаю максимум позитивної енергії і доброти. Щойно сідаю за швейну машинку, де й дівається втома! Відкривається друге дихання, а на думку спадають слова Ліни Костенко: «Душа летить в дитинство, як у вирій, бо їй на світі тепло тільки там...»

Тож не бійтеся опановувати щось нове, вносити в життя цікавинку, яка даруватиме гармонію і гарний настрій не лише вам, а й оточуючим.

Малин Житомирської області.

Фото автора.