На гірськолижному курорті Драгобрат.
 


Наш «гід» Олександр Коваль.

Виробилася ціла культура прийому гостей. Сюди із задоволенням приїжджали заможні жителі Праги, Братислави, Будапешта, навіть багатого й вишуканого Відня... У радянські часи — москвичі, ленінградці, кияни, харків’яни ...

За роки української незалежності тут споруджено нові, сучасні — і на всі смаки й гаманці — місця, де можна відпочивати протягом цілого року. І вони щодалі ваблять мандрівників як вітчизняних, так і зарубіжних.

Тож, закономірно, що нині українці центру і сходу традиційно обирають Закарпаття місцем зустрічі Нового року, їдуть сюди колядувати на Різдво... Бо подібних традицій бетлегемів-вертепів, таких смачних страв, такого запахущого вина, басейнів з термальними мінералізованими водами, гарячих чанів, у яких купаєшся-загартовуєшся, високогірних лижних трас, блакитних вершин засніжених полонин не знайдеш більше ніде!

Про все це ведемо мову з Олександром Ковалем — керівником «Турінформу Закарпаття», викладачем факультету туризму Ужгородського національного університету:

— Як завжди, у нас доволі широкий вибір місць проживання — на будь-яку кишеню. Це і квартири на добу у містах, сільські садиби у горах, готелі преміум-класу, також бюджетні хостели та звичайні турбази.

Кожен має можливість відчути й побачити гори, річки, озера, старовинну архітектуру відомих серед туристів міст, відчути святкову новорічну атмосферу.

В усіх містах і більшості сіл Закарпаття сяють новорічні ялинки, працюють ярмарки — гості та жителі краю мають змогу скуштувати смачні страви, випити запашну каву й глінтвейн.

— Але ж карантин?

— Так, на жаль, карантинні обмеження вносять свої корективи у святкування. Отже, масових гулянь, до яких ми звикли, не передбачається. Але популярні туристичні місця будуть відкриті. Тож традиційно у центрах міст святкуватимуть зустріч Нового року.

Гості можуть приїхати самостійно на авто, залізницею, автобусами... І, звичайно, замовити послуги туроператора. Адже туроператори постійно мають у своєму переліку маршрути на Закарпаття на Новий рік та Різдво. Під час екскурсії вам обов’язково покажуть привабливості міст Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, родзинки таких національних природних парків, як «Ужанський», «Синевир», Карпатський біосферний заповідник; село десяти музеїв — опришківську Колочаву; буйволячі ферми, купання у чанах у Лумшорах або в термальних водах Берегівщини. Залежно від програми, можуть бути катання на лижах і санчатах. Звісно, будуть гастрономічні дегустації, екскурсії замками, музеями, відвідаєте винні підвали, що діють ще з минулих століть... Тривалість туру 3—5 днів. Вартість 4—6 тис. грн.

— Багатьох, особливо людей середнього віку, цікавитимуть ціни в пристойних готелях.

— Скажу так: проживання в готелях Ужгорода від 600 до 2400 грн. Усе залежить від умов, які надаються. Станом на сьогодні місця ще є.

Ціни на святкові корпоративи обійдуться від півтисячі до 2200 грн з особи — також  залежно від закладу. До того ж найвищі ціни зафіксовані на рівні 6500 грн. Але слід врахувати, що згідно з карантинними обмеженнями, дозволено роботу закладів харчування до 23.00. Тож це теж матиме певний вплив на святкову атмосферу.

Більшість  закарпатських ресторанів поки що не ухвалила рішення про роботу безпосередньо у новорічну ніч.

Додам, що і цього разу вже традиційно на площі Кошута у Берегові діятиме ковзанка. Гості міста мають змогу покупатись у термальних водах, покататись на ковзанах, замовити екскурсію, скуштувати страви угорської та закарпатської кухні, посмакувати різними сортами вина.

Термальні води села Косина, до речі, пропонують вартість новорічного банкету в тисячу гривень з кожного дорослого, але оплата здійснюється при бронюванні номерів, тобто, це програма для гостей комплексу.

На Міжгірщині, традиційно популярними будуть відпочинок у селах Пилипець та Ізки (на гірськолижних схилах якого вже працюють снігові гармати — сніг буде!) До прикладу, вартість проживання у Ізках на Новий рік (4 ночі) 7 920 грн, а на Різдво — 6 160 грн.

У курортному селі Поляна Свалявського району вже відкрито гірськолижний сезон і святковий настрій гарантований. Вартість проживання — від тисячі гривень за дві особи.

Доречно наголосити, що у період обмежень — після 8 січня — роботу гірськолижних зон буде дозволено за умови дотримання карантинних правил, гірськолижні зони готуються працювати також і в січні.

Розуміємо, що прийдешній Новий рік проходитиме під впливом карантину, але це не завадить багатьом українцям зустрічати його на Закарпатті — з неодмінно яскравими враженнями, у кращих туристичних місцях. Тож плануйте святкувати прихід 2021-го на Закарпатті. Переконаєтесь, що він буде щасливим для вас!

Ужгород.

Фото автора.