На знімку: народний артист України Валерій Маренич.

Уже багато десятиріч митець живе у Луцьку. Його сходження на творчий олімп розпочалося півстоліття тому, коли Валерій Маренич разом із майбутньою дружиною Антоніною Сухоруковою організували співочий дует, який посів перше місце на огляді ВІА (вокально-інструментальних ансамблів) у Харкові.

Відомий всьому українству світу ансамбль «Тріо Маренич» з’явився в 1973 році після того, як до дуету долучилася сестра Антоніни — Світлана. На відміну від більшості інших тогочасних ансамблів у репертуарі тріо були і народні, і авторські пісні.

Завдяки Валерію, Антоніні та Світлані пісні «Сиджу я край віконечка», «Посилала мене мати», «Ой, у гаю при Дунаю», «Несе Галя воду», «Ой, під вишнею...», «Тиша навкруги», «Чом ти не прийшов?» почали співати українською у всьому колишньому СРСР і не тільки.

Першу багатотиражну платівку тріо записало у 1979 році на фірмі «Мелодія». Трохи згодом студія «Укртелефільм» зробила її відеоверсію. Цього саме року учасникам групи присвоїли звання заслужених артистів УРСР. Без участі «Тріо Маренич» не минав жоден святковий концерт на найбільших сценах країни. І слухаючи чарівні українські пісні, ніхто не здогадувався, що Антоніна та Світлана — корінні росіянки з міста Куйбишев (Самара).
2003-го за вагомий особистий внесок у розвиток української пісенної спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність усім учасникам ансамблю присвоїли звання «Народний артист України». А 2019 року за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Валерія Маренича нагородили орденом князя Ярослава Мудрого.

З 2005-го він виступає самостійно. За цей час записав п’ять сольних альбомів: «Пісні волинських авторів» (2005), «Ген, на узліссі хрест мовчить» (2006), «Ідея нації» (2008), «Без адреси» (2010). Співака можна побачити на вулицях Луцька і досить часто на велосипеді. Інколи він виступає з концертами. Любить імпровізувати. Скромний у побуті і прихильний до друзів, відкритий до спілкування. Одним словом, попри всю свою зірковість лишається приємною і щирою людиною.

Фото із соціальних мереж.