Доки співвітчизники в соціальних мережах вправляються в красномовстві і критикують рішення уряду про запізніло-недоречний локдаун взагалі та заборону торгівлі окремими групами товарів зокрема, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповідає на своїй сторінці у соцмережах про «фантастичні» і небувалі досі здобутки економіки України в минулому році та обіцяє, що у 2021-му економічне зростання держави відчує кожен українець — насамперед через зростання зарплати.

Як з’ясувалося з публікації прем’єра, минулий рік — хоч і коронавірус лютує! — Україна завершила навіть з кращими економічними здобутками, ніж очікувалось. Так от. На думку глави уряду, незважаючи на об’єктивні причини, які минулого року викликали рецесію в багатьох країнах, Україні вдалося в грудні 2020-го зібрати до бюджету більше грошей, ніж в аналогічному місяці 2019 року. На 23% перевищила заплановані надходження митниця, майже на 30% — фіскальна служба, що опосередковано може свідчити про відчутне зростання середньої зарплати в державі.

«Ці цифри є найкращим свідченням того, що наш уряд ліквідовує схеми, скрутки та контрабанду. Загалом державний бюджет за рік виконано на 101,5%», — написав Д. Шмигаль.

Про схеми та контрабанду, прем’єр, схоже, загнув, бо ж пригадайте, про гучні справи останнім часом — жодного повідомлення.

«Уперше в історії України МЗП перетнула позначку у 200 доларів, а Україна стала четвертою країною з 15 на пострадянському просторі, мінімалка якої перетнула цю межу», — хвалиться прем’єр.

Усе це створило передумови для подальшого відчутного зростання рівня зарплати. Уже цьогоріч, переконаний Прем’єр-міністр, реальна середня зарплата в Україні може зрости приблизно на 13%.

А от згідно з підрахунками деяких експертів,
плата за комунальні послуги в Україні в цьому році збільшиться в середньому на 30%. Зокрема, зростуть тарифи на опалення, гаряче і холодне водопостачання, а також електрику.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні вже підвищено плату за газ і електроенергію. Це зі свого боку спровокує зростання цін на теплопостачання і гарячу воду. Крім того, тарифи на послуги водопостачання також підуть угору через подорожчання електроенергії.

У союзі споживачів комунальних послуг заявили, що в цьому році в Україні загальна цифра вартості комунальних послуг збільшиться на 300—700 грн залежно від сезону.

І що ті 13%, на які може вирости середня зарплата в Україні. Справжнє зачароване коло.

А ось майже непомічена новина з категорії тих, що може мати досить сумні наслідки.

«Наприкінці минулого року уряд дав «зелене світло» і правові підстави для реалізації перспективних проектів державно-приватного партнерства в дорожній галузі, затвердивши максимальний розмір плати за разовий проїзд автошляхами, побудованими на умовах концесії», — повідомили в Мінінфраструктури.

Так, безплатний проїзд дозволяється транспортним засобам, що належать фізичним особам, фізичним особам — підприємцям, юридичним особам усіх форм власності і які використовуються ними в разі виникнення стихійного лиха, катастрофи, епідемії, епізоотії протягом періоду їх дії на підставі звернення зазначених осіб до концесіонера, а також транспортним засобам, які використовуються органами державної влади, підрозділами Міноборони, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС і швидкої медичної допомоги на умовах, визначених концесіонером відповідно до концесійного договору, окремим категоріям ТС відповідно до концесійних договорів.

От тільки заковика. І «правовим підставам для реалізації перспективних проектів державно-приватного партнерства в дорожній галузі» дали «зелене світло», і «максимальний розмір плати за разовий проїзд автошляхами, побудованими на умовах концесії» затверджено. Хто, коли і де ті шляхи побудує — поки що невідомо. Боїмося помилитися, але, схоже, що комусь дуже кортить узяти в концесію наявні автошляхи та інфраструктуру.

Підсумовував Віктор БОНДАР.