Бєлградський суд першої інстанції в році, що настав, нарешті розглянув позов лідера опозиційного руху «Двері» Бошко Обрадовича щодо президента Сербії Александра Вучича, який, на думку позивача, заподіяв йому образу й зганьбив його честь, гідність і ділову репутацію.

А річ ось у чому. Ще в лютому минулого року, коли в Сербії з ініціативи опозиції почалася хвиля антиурядових протестів з вимогою відставки президента і прем’єр-міністра, Вучич прийшов у студію найпопулярнішого в країні телеканалу «Пінк», щоб роз’яснити точку зору правлячої партії на чергові випади опозиції. Виступаючи в прямому ефірі, він назвав Обрадовича «шахраєм» і «фашистом». Бошко Обрадович образу не проковтнув і пішов до суду із записом цієї передачі.

Як повідомив рух «Двері» на своєму сайті, суд першої інстанції визнав громадянина Вучича винним в образі особистості, підриві авторитету, приниженні гідності й честі опозиційного політика. І ухвалив рішення про накладення штрафу на президента в розмірі 200 000 динарів (приблизно 1700 євро). Сума для Сербії чимала. Суд вважає, що сигнал телеканалу «Пінк» приймається у всіх куточках країни, а це надає додаткової тяжкості висловлюванням президента.

У повідомленні опозиційного руху зазначається, що сам Вучич не з’явився на засідання суду. Його інтереси представляв адвокат, який не зміг надати суду жодного факту чи свідчення того, що Обрадович є «шахраєм», а тим паче «фашистом». «Двері» назвали позицію Вучича боягузливою, оскільки він побоявся подивитися в очі Обрадовичу й особисто підтвердити неспростовними фактами правдивість свого публічного обвинувачення.