А поки що у середу під час засідання Кабінету Міністрів глава уряду доручив Міненерго, Мінекономіки та Мін’юсту невідкладно підготувати проект постанови про запровадження тимчасового державного регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до завершення цього опалювального сезону. «Пропонована ціна, яка встановиться на цей період — 6,99 гривні за метр кубічний для всіх побутових споживачів. Нині це найнижча ціна на українській біржі. Водночас деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 гривень і навіть вище», — сказав він, наголосивши, що це рішення не означає відмови уряду від розвитку ринку газу в Україні.

Про готовність забезпечити єдину ціну для всіх побутових споживачів газу в розмірі 6,99 гривні за кубометр одразу заявили в НАК «Нафтогаз України». «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» готова в рамках тарифного плану «Місячний» забезпечити природним газом побутових споживачів за регульованою ціною 6,99 гривні за кубометр до завершення карантину або опалювального сезону», — повідомили у департаменті з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України». При цьому для клієнтів, які оформили тарифний план «Річний», відповідно до умов контрактів вартість газу не зміниться і становитиме 4,73 гривні, 5,24 гривні та 6,45 гривні за кубометр.

Також ГК «Нафтогаз України» повідомила, що, як постачальник «останньої надії», готова прийняти усіх побутових споживачів тих компаній, які не зможуть або відмовляться постачати газ за регульованою ціною. «Ми готові прийняти всіх, хто опиниться без постачальника газу у разі неготовності газозбутової компанії забезпечити визначену урядом ціну в 6,99 гривні за кубометр. Розуміємо, що запровадженням регульованих цін на газ уряд зробив вимушений крок, викликаний потужною протидією приватних постачальників розвитку ринку газу та переходу споживачів до нових постачальників газу. Щодня ми отримуємо скарги від споживачів, які не можуть знайти свій ЕІС-код (Код енергетичної ідентифікації суб’єкта ринку природного газу), яким погрожують нарахувати вигадані борги за «температурні» коефіцієнти чи відрізати газ нібито за неправильно оформлені документи», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Водночас у «Нафтогазі України» висловили упевненість, що за час, поки діятиме державна регульована ціна на газ, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, та Антимонопольний комітет України проаналізують порушення на ринку природного газу та запропонують дієві заходи для захисту прав споживачів і учасників ринку.

Після завершення тарифної наради під головуванням очільника парламенту Дмитра Разумкова своє бачення врегулювання ситуації висловили представники депутатських фракцій та груп.

«Рішення просте — встановити верхню ціну на газ 6,99 гривні за кубометр на період карантину чи опалюваного сезону», — сказав голова партії, перший заступник керівника депутатської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, додавши, що сьогодні також важливо провести перемовини з міжнародними партнерами, адже вільний ринок газу є однією з умов співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. «Зараз нам треба пояснити колегам, що ми робимо. Це не скасування ринку на тривалий час, це тимчасовий захід, пов’язаний, зокрема, із пандемією COVID-19 та падінням економіки. Люди не можуть такі кошти виділяти на комунальні платежі. Ми розуміємо, що це тимчасова дія, але зараз нам треба врегулювати краще новий газовий ринок, який тільки формується. Він перебуває в недостатньо конкурентних умовах. Ми маємо у період низького сезону, коли нижчі тарифи, зробити так, щоб у наступний опалювальний сезон була менша ціна», — зазначив О. Корнієнко, додавши, що уряд уже з січня призначатиме прямі субсидії власникам електрокотлів, для чого громадянам треба звернутися із заявою до Мінсоцполітики.

Натомість співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов закликав провести позачергове засідання Верховної Ради, під час якого ухвалити зміни до держбюджету, збільшивши на 7 мільярдів гривень обсяг коштів на фінансування субсидій. «Наші вимоги щодо збільшення видатків на субсидії і спрощення їх одержання залишаться в силі. Тому навіть якщо станеться диво і влада знизить тарифи до попереднього рівня, ми вимагатимемо ухвалення нашого законопроекту», — наголосив він, нагадавши, що навесні 2020 року понад 8 мільярдів гривень, які планувалися для надання субсидій, було спрямовано до антиковідного фонду. «І навіть ті урізані субсидії, які лишились, не виплачуються вчасно. До нас звертаються громадяни, яким досі не нарахували субсидії за листопад-грудень 2020 року», — заявив А. Герасимов.

Головна ж вимога «Європейської солідарності» — щоб за жодних обставин не повертати Україну на «газову голку» Кремля. «Давайте не забувати — саме залежність від дешевого російського газу була однією з причин, які призвели до Харківських угод, до анексії Криму, до війни на Донбасі, через яку в нас понад 13 тисяч убитих, мільйони переселенців. Саме тому надзвичайно важливо зберігати ту складну тарифну реформу урядів Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана, яка відбувалася в 2014—2017 роках і яка дозволила нам зіскочити з «газової голки» Кремля», — підкреслив народний депутат.

На думку представника фракції «Батьківщина» Олексія Кучеренка, оголошена урядом знижена ціна кубометра газу в розмірі 6,99 гривні є необґрунтованою. «Імпортний газ зі сховищ має коштувати не більше 4 гривень, а український — не більше 2 гривень», — сказав він під час брифінгу після наради у голови парламенту. На користь цього твердження О. Кучеренко навів такі розрахунки: «3,6 гривні — це середня ціна газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах і належить українському народу. Тоді постає питання, чому не можна до цієї суми додати вартість зберігання і вийти на суму, наприклад, 4 гривні? І це могла б бути такою ціна імпортного газу. Щодо собівартості газу власного видобутку, то там офіційні статистичні дані з урахуванням усіх витрат свідчать, що максимум — 1,5-2 гривні. Ось це ціна українського державного газу, якого абсолютно достатньо для населення України та теплокомуненерго».

Водночас представник «Батьківщини» вважає, що причиною тарифної кризи стали не лише дії уряду та «Нафтогазу України», але також величезну роль у цьому відіграв державний регулятор — НКРЕКП. «Коли ми читаємо звіти про рекордне закачування газу, а на сьогодні на 25 відсотків у сховищах більше газу, ніж минулого року, то як може бути, що в ПСГ газу більше, а нам із вами підіймають ціну? Як так сталося, що в НАК «Нафтогаз України», структурі, яка не видобуває газ, не транспортує газ, збільшується персонал за останній рік в 1,2 раза. При цьому середня заробітна платня у менеджера компанії — 240 тисяч гривень на місяць. 3,5 мільярда гривень становить утримання цього монополіста», — підкреслив народний депутат, додавши, що тільки ліквідація «Нафтогазу України» дасть можливість вийти на конкурентний ринок, зробити справді прозорою систему ціноутворення, в якій люди зможуть платити справедливу ціну.

Про необхідність ухвалення законопроектів, які дадуть змогу врегулювати тарифну проблему, заявив і співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко. «Коли в країні держкомпанія «Укргазвидобування» видобуває 14 мільярдів кубометрів газу, і 10 мільярдів треба направити на потреби населення, то його собівартість становить до 3 тисяч гривень з усіма податками і збільшеними інвестиційними надбавками», — зазначив він, висловивши позицію фракції, що газ власного видобутку потрібно продавати людям за розумними цінами. Крім того, фракція «ОПЗЖ» зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо питань оподаткування в межах формування ціни на природний газ для потреб населення» (№ 2126), який, за словами Ю. Бойка, дозволить на 20 відсотків зменшити вартість газу, який продається населенню.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.