Станом на 14 січня завантаженість ліжок пацієнтами з коронавірусом і підозрою на COVID-19 не перевищує 50% у жодній з областей України, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України. Найбільше хворих виявили в Києві (794), Донецькій (588), Запорізькій (554), Львівській (482) та Миколаївській (460) областях.

В Україні з 8 по 24 січня діє посилений карантин і достроково його не припинятимуть, запевняє міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, з 25 січня МОЗ пропонує перейти до адаптивного карантину.

Як заявив учора на брифінгу очільник профільного відомства, Україна веде переговори з усіма провідними розробниками вакцини проти COVID-19 з травня 2020 року. Степанов уточнив, що серед них була і компанія «Сіновак», з якою розпочали переговори ще в травні і активізували їх з вересня минулого року. Крім того, Україна співпрацює з ініціативою COVAX з моменту її заснування. Міністр Степанов закликав не маніпулювати питанням постачання вакцини проти коронавірусної хвороби в Україні. «Це не той випадок, коли можна маніпулювати і спекулювати на здоров’ї громадян, на страху за здоров’я і життя», — сказав він.

Як відомо, група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала угоду з китайським виробником вакцин «Сіновак» (Sinovac Biotech) на постачання до України 5 млн доз проти COVID-19. З них 1,9 млн доз буде поставлено в межах закупівлі МОЗ. Також у рамках глобальної ініціативи
COVAX Україна отримає 8 млн доз вакцини від коронавірусної хвороби.

Раніше у ВООЗ попередили, що другий рік пандемії може виявитися важчим, ніж попередній. Там зазначили, що за останні два тижні захворюваність знову сягнула піку. Директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан назвав те, що відбувається в Північній півкулі, пандемічним «ідеальним штормом». Йому сприяє скупчення людей у приміщеннях в холодну пору року, а також нові штами коронавірусу.