І що більше працівник має професійних навичок, то більшу зарплату готовий надати роботодавець. Таку тенденцію відстежили в службі зайнятості Запорізької області на підставі аналізу даних за минулий рік.

«Попит роботодавців залежить від економічної ситуації у країні загалом, від розвитку окремо взятого підприємства, від сезонності та ще багатьох чинників. Рік вніс свої особливі корективи через пандемію COVID-19», —зазначають у службі.

Так, у базі даних налічувалося 33,6 тисячі вакансій. Найпопулярнішими професійними групами, за якими роботодавці шукали співробітників, були робітники з обслуговування, експлуатації та контролю над роботою технологічного обладнання, складання обладнання та машин (7,9 тисячі, або 23,6% від загальної кількості). Також найпростіші професії (5,8 тисячі, або 17,4%), працівники сфери торгівлі та послуг (5,5 тисячі, або 16,4%) і кваліфіковані робітники з інструментом (4,7 тисячі, або 13,9%) та інші.

Одержати заробітну плату 10—15 тисяч гривень можуть не тільки керівники, а й представники робітничих професій. Так, робітнику з комплексного обслуговування та ремонту будинків, який має навички роботи електрогазозварника й електромонтера, компанія пропонувала заробітну плату більш як 13 тисяч гривень. Пропонують зайнятість і для людей з інвалідністю. Одне з підприємств міста шукало майстра виробничої дільниці на зарплату 14 тисяч гривень.