Комітет з питань правової політики провів засідання в режимі відеоконференції, на якому народні депутати розглянули питання щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради, конституційної процедури, проходження служби у Службі судової охорони.

Члени комітету розглянули законопроект про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи, № 1017), внесений Президентом України як невідкладний.

Метою прийняття цього законопроекту є реалізація заходів парламентської реформи в частині оптимізації загальних засад статусу єдиного органу законодавчої влади.

Законопроектом пропонується:

1) зменшити склад народних депутатів України до трьохсот;

2) вилучити із тексту статті 76 Конституції України принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки має місце дублювання статті 71 Конституції України;

3) запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою;

4) змінити виборчу систему та закріпити пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Згідно з розділом XIII Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України, попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради.

На попередній сесії законопроект № 1017 був попередньо схвалений 236 голосами парламентаріїв.

За результатами обговорення комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в цілому законопроект № 1017. За таке рішення проголосували 17 з 22 членів комітету.

Крім того, Комітет з питань правової політики розглянув законопроект про конституційну процедуру (№ 4533) та альтернативний проект про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України (№ 4533-1).

Ключовою метою прийняття законопроекту № 4533 є урегулювання процедурної і процесуальної діяльності КСУ в межах та обсягу, передбачених статтею 153 Конституції України.

Законопроект № 4533 передбачає, що Конституційний Суд має ухвалювати рішення двома третинами від свого складу — це 12 суддів. Нині рішення приймають десять суддів. Крім того, законопроект передбачає, що КСУ розглядатиме справи в основному у формі усного провадження, що забезпечить прозорість ухвалення рішень. Серед новел документа — запровадження автоматизованого реєстру актів КСУ та автоматизований розподіл справ між суддями-доповідачами. Зараз це відбувається у ручному режимі. Також передбачається, що на формування порядку денного КСУ може впливати не лише голова суду, а й судді.

За результатами розгляду комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проект закону «Про конституційну процедуру» № 4533 і альтернативний законопроект «Про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України» № 4533-1 та рекомендувати Голові Верховної Ради направити їх до Венеційської комісії для отримання висновку.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.