Щоправда, в пріоритеті впродовж найближчого тижня будуть особи з категорії «80+», а з 22 січня — «70+». Початок вакцинації сеньйорів (так у Польщі зазвичай називають людей похилого віку) заплановано на 25 січня. Загальнодоступним став також перелік шести тисяч пунктів щеплень — медичних закладів, сертифікованих для проведення вакцинації проти коронавірусу.

Одночасно всі інші вікові категорії мешканців країни мають можливість «зголоситися на щеплення», тобто заповнити спеціальну форму декларації. Проте на нього вони можуть сподіватися тоді, коли розпочнеться реєстрація їхньої вікової чи професійної групи. Варто згадати, що зараз, згідно з календарем Національної програми щеплень, у Польщі триває так званий «нульовий етап» — вакцинація медпрацівників.

Поряд із вакцинацією та різноманітними перипетіями, пов’язаними з цим процесом, провідну роль в інформаційному просторі займає останніми днями справа «бунту» підприємців, які дедалі активніше починають виступати проти локдауну. Протистояння почало загострюватися після оголошення урядом продовження локдауну до кінця цього місяця — замість обіцяного його завершення 17 січня.

Першими виступили підприємці-гуралі (татрські горяни. — Ред.) з гірськолижних місцевостей на півдні Польщі, які в рамках акції «Гуральське вето» оголосили, що 18 січня відкривають свої ресторани та гірськолижні спуски.

Ініціативу малого та середнього бізнесу з півдня країни підтримали вже кілька сотень підприємців з інших регіонів — серед них, зокрема, власники готелів, барів, клубів, спортзалів. Готуючись «накласти вето» на урядові заборони, вони, зокрема, вже найняли юристів, які мають надати їм підтримку в разі претензій з боку поліції чи санітарно-епідеміологічних служб.

Свої дії представники бізнесу мотивують тим, що не отримують належної, на їхню думку, допомоги від уряду і не мають впевненості в майбутньому через те, що не мають чіткої інформації стосовно закінчення локдауну.

«Підприємців ввели в оману. Ми були готові відкритись після 17 січня, вклали гроші в підготовку до роботи згідно з пандемічними санітарно-епідеміологічними вимогами. Продовження обмежень — це чергові сотні тисяч злотих втрат», — обурюється один із власників гірськолижної бази.

Уряд повідомив про виділення додаткової фінансової підтримки в розмірі 1 млрд злотих (7,5 млрд гривень) для населених пунктів, для яких зимові місяці є основним бюджетоутворюючим періодом. Проте це навряд чи зупинить «бунт».

ЗМІ повідомляють, що деякі гастрономічні заклади в різних куточках країни всупереч локдауну вже почали відчиняти свої двері. В Інтернеті діє «Інтерактивна карта вільного бізнесу», а в Твіттері спеціальний профіль акції «#OtwieraMY» («#МИвідкриваємо»).