Таке рішення ухвалив напередодні парламент країни. Документ передбачає повернення до жорсткого карантину до 30 січня ц. р.

Про це йдеться у повідомленні португальських ЗМІ з посиланням на прем’єр-міністра країни Антоніу Кошту. Керівник уряду наголосив, що ситуація із захворюванням на COVID-19 суттєво загострилася після різдвяних свят.

Кількість тих, у кого за добу виявили хворобу, становить понад десять тисяч осіб у країні з 10-мільйонним населенням. Це найвищий показник з початку пандемії. Число смертних випадків за добу перевищило 150. «Потрібно рятувати людей і медицину», — наголошує прем’єр-міністр Португалії. Він також повідомив про запровадження підвищених штрафів за порушення вимог режиму надзвичайного стану. Поки що не назвав конкретних сум. Дотепер максимальне покарання становило 500 євро (мінімальна зарплата в країні з 1 січня ц. р. — 665 євро).

Газети друкують великий перелік закладів, які буде закрито з 15 січня. Серед них — культурно-розважальні, спортивні, заклади харчування (дозволено готувати страви з доставкою на замовлення). Працюватимуть продуктові магазини, ринки продовольчих товарів, аптеки. Дозволена робота автозаправних станцій, станцій з техобслуговування автомобілів та їх прокат (щоправда, напрокат можна взяти транспорт без водія).

Португальці, м’яко кажучи, не дуже дотримувалися запобіжних заходів. У першій половині січня окремі дні виявилися сонячними — з температурою трохи вище плюс 10 градусів. У таку пору в місті Брага на вулицях стало значно більше людей. Заклади харчування були переповнені відвідувачами. Під час дії карантину вихідного дня португальці намагалися заглянути в кафе, бари, ресторани в будні. Зрозуміло, що під час прийому їжі всі знімають маски. Сумні наслідки такої безтурботності не забарилися. Нині всі джерела інформації закликають людей залишатися вдома.

Брага.